GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Lukáš Pflug | Tereza Horáková | 7. Února 2023

Finanční správa eviduje velké množství přeplatků na dani silniční

Sdílet článek:

Novela silniční daně z roku 2022, které jsme se již věnovali například v článku ZDE, přinesla velké množství změn, díky čemuž byla výraznému množství poplatníků zrušena povinnost podávat přiznání k dani silniční a platit daň. Byla zrušena i povinnost platit zálohy, a to za celý rok 2022, přestože novela vstoupila v platnost až po termínu pro zaplacení první zálohy. Finanční správa proto informovala o evidenci velkého množství přeplatků, jejichž celková výše činí přibližně 1,4 miliardy korun. Pokud jste tedy zálohy před jejich zrušením či i přes jejich zrušení zaplatili nebo se vám snížila daňová povinnost, doporučujeme prověřit, zda se přeplatek na dani silniční netýká právě vás. Výši přeplatku je možné zjistit u vašeho místně příslušného správce daně, popřípadě přihlášením do online finančního úřadu na stránce moje daně.

Zjistíte-li, že je přeplatek evidován i u vás, je možné požádat o jeho vrácení, a to v listinné či elektronické podobě, nebo s pomocí odkazu v informaci finanční správy.

Budete-li mít zájem, rádi se za vás o vrácení či převedení přeplatku postaráme. Neváhejte proto kontaktovat autory tohoto článku či váš GT tým.

Author: Lukáš Pflug, Tereza Horáková