GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 8. Dubna 2019

Brexit update

Sdílet článek:

V březnu došlo k hlasování britského parlamentu ohledně dohody o vystoupení, která byla však po druhé zamítnuta. Další hlasování o vystoupení bez dohody parlament také neschválil. Následovalo hlasování o odkladu Brexitu, jehož výsledkem bylo, že původní plánované datum 29. března 2019 se odkládá. Británie poté požádala EU o odklad na 30. června 2019. Evropská sedmadvacítka nakonec rozhodla o odkladu pouze do 12. dubna 2019 pod podmínkou, že Británie musí ještě oznámit, zda se ještě zúčastní voleb do Evropského parlamentu na konci května 2019.
 
Nyní britští poslanci pracují na alternativním plánu. Pokud se však poslanci nedohodnou, je zde možnost, že Británie vystoupí z EU k 12. dubnu 2019 bez dohody. Například jen o pár hlasů neprošel návrh o zachování trvalé celní unie s EU. Po Brexitu bez dohody by tak Británie byla třetí zemí bez jakýchkoli přechodných ujednání. Evropská komise již přijala jistá nouzová opatření přechodné povahy, která jsou však pouze jednostranná. Současně existuje také český zákon, který by měl alespoň některé dopady tvrdého Brexitu na zejména britské občany pobývající na území ČR zmírnit (více také zde).
 
Tento týden bude premiérka Theresa May opět žádat EU o prodloužení do 30. června 2019, případně o dřívější odchod, pokud dojde k odsouhlasení dohody.