GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Jan Prošek | 9. Dubna 2024

Valorizace minimální mzdy

Sdílet článek:

Vláda schválila návrh novely zákoníku práce, který má v plánu předložit Parlamentu. Návrh novely obsahuje změnu způsobu stanovení výše minimální mzdy, která by se měla nově valorizovat na základě vládou stanoveným koeficientem. Dalším záměrem je zrušení stávající podoby zaručené mzdy, která se má nově vztahovat pouze na zaměstnance ve veřejných službách a správě. Zaměstnanci v soukromé sféře mají být chráněni výší minimální mzdy a rozšířením, potažmo posílením, úpravy kolektivního vyjednávání mimo jiné o mzdách. Neřeší se ovšem dodatečná ochrana zaměstnanců u zaměstnavatelů, kde odbory nejsou. K záměru zrušit zaručenou mzdu vedla dle vlády její přílišná komplikovanost ve své stávající podobě.

Co si od tohoto návrhu vláda slibuje? Primárně jde o předvídatelnost a transparentnost růstu minimální mzdy. Vláda také usiluje o postupné a dlouhodobé navyšování minimální mzdy k průměrné mzdě tak, aby docházelo ke zlepšování životní úrovně osob s nejnižšími příjmy.

Diskuse o takové změně valorizace základní mzdy se vedou již delší dobu. V současné době nezbývá než vyčkat, zda a případně v jaké podobě projde tento návrh zákonodárným procesem v Parlamentu.