GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Richard Knobloch | Jana Kolářová | 2. Prosince 2022

Zvýšení hranice pro plátcovství DPH na 2 mil. Kč – možnosti registrace a deregistrace plátce DPH ihned po nabytí účinnosti novely zákona o DPH

Sdílet článek:

Schválenou novelizací zákona o DPH, o níž jsme vás průběžně informovali a která byla dne 2. 12. 2022 zveřejněna ve Sbírce zákonů pod číslem 366/2022 Sb. („novela“), se hranice, od které se osoba povinná k dani stane plátcem DPH ze zákona, zvyšuje z 1 mil. Kč na 2 mil. Kč za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců. Právě den zveřejnění novely může být podstatný pro ty, jejichž obrat se pohybuje v uvedeném rozmezí.

Celá novela má nabýt účinnost od 1. 1. 2023 až na přechodná ustanovení čl. II bodů 2 až 5 a 8 až 10, která upravují přechod na vyšší limit pro plátcovství ze zákona. Ta mají nabýt účinnosti dnem následujícím po dni vyhlášení novely ve Sbírce zákonů.

Za pozornost stojí zejména následující situace:

  1. Pokud osoba povinná k dani přesáhla obrat 1 mil. Kč za období předcházející 1. 12. 2022, ale nepřesáhne 2 mil. Kč, nemá povinnost podat přihlášku k registraci a plátcem DPH se od 1. 1. 2023 nestane (přechodná ustanovení čl. II bod 2).Plátcem DPH se tato osoba naopak stane, pokud podá přihlášku k registraci plátcem DPH nejpozději v den vydání novely ve Sbírce zákonů a úmysl stát se plátcem DPH potvrdí sdělením správci daně do 15. 12. 2022 (přechodná ustanovení čl. II bod 3).
  1. Obdobná pravidla platí pro toho, jehož obrat za období předcházející 1. 1. 2023 bude vyšší než 1 mil. Kč, ale nižší než 2 mil. Kč. Plátcem DPH se od 1. 2. 2023 nestane (přechodná ustanovení čl. II bod 4), ledaže podá nejpozději v den vydání novely ve Sbírce zákonů přihlášku k registraci a potvrdí úmysl stát se plátcem do 16. 1. 2023 (přechodná ustanovení čl. II bod 5).

  2. Již registrovaní plátci DPH, kteří mají sídlo v ČR a nejsou skupina pro účely DPH, mohou naopak požádat o zrušení registrace (čl. II bod 8 novely), pokud mají obrat nad 1 mil. Kč, ale pod 2 mil. Kč za 12 po sobě jdoucích kalendářních měsíců předcházejících nabytí účinnosti tohoto přechodného ustanovení. Žádost o zrušení registrace má být podána do 5 kalendářních dnů ode dne následujícího po dni vyhlášení schválené novely ve Sbírce zákonů, tedy do 8. 12. 2022, a to elektronicky prostřednictvím formuláře Žádost o zrušení registrace. V tomto kontextu zároveň upozorňujeme, že plátci, kteří v této lhůtě svou registraci nezruší, nebudou moci pro rok 2023 využít uplatnění paušální režimu pro daně z příjmů. Se zrušením registrace se pojí povinnost snížit dříve uplatněný odpočet daně u majetku, který je ke dni zrušení registrace obchodním majetkem plátce (§ 79a ZDPH).
  1. Možnost požádat o zrušení plátcovství mají výjimečně i osoby, které jsou plátci z důvodu nabytí obchodního závodu či převodu jmění (důvody § 6b ZDPH) nebo osoby pokračující v ekonomické činnosti po zemřelém plátci (důvody § 6e ZDPH). I v tomto případě je potřeba do 8. 12. 2022 podat žádost o zrušení registrace (čl. II bod 9 novely).

Další podrobnosti ke lhůtám, praktickému provedení či dopadům de/registrace vám rádi poskytneme, případně je lze nalézt též v rámci aktuálně vydané Informace GFŘ k novele zákona o DPH s účinností od 1.1.2023 – pravidla pro přechodné období v souvislosti se zvýšením hodnoty obratu pro vznik plátcovství (https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-seznam-dani/Informace-k-novele-ZDPH-zvyseni-limitu-obratu-pro-registraci.pdf). Součástí novely jsou pak i některé změny ve vztahu k podávání kontrolních hlášení, konkrétně prodloužení lhůty pro podání následného kontrolního hlášení na 17 kalendářních dnů od vyzvání finančního úřadu do datové schránky plátce a také snížení pokut za pozdní podání, resp. nepodání kontrolního hlášení pro fyzické osoby a společnosti s ručeným omezením s jediným společníkem fyzickou osobou.