GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Jana Shumakova | Roman Široký | 20. Dubna 2021

Osvobození testování na onemocnění COVID-19 od DPH

Sdílet článek:

Dle informace GFŘ (její plné znění najdete zde) se za zdravotní službu s cílem ochrany zdraví, respektive předcházení nemocem, která je osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně dle § 58 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), považuje provedení testu na COVID-19 nejenom na základě žádanky vystavené lékařem nebo hygienickou stanicí, ale také v ostatních případech (např. testování na žádost pendlera, turisty, zaměstnance, zaměstnavatele, podnikající  osoby, osoby s nebo bez  příznaků nemoci, z důvodu návštěvy rodinného příslušníka či z důvodu setkání s jinou osobou apod.), tedy na žádost samoplátce.

Tento přístup je u testování na onemocnění COVID-19 (antigenní či  PCR  testování  na přítomnost  viru  i  testování  na  přítomnost protilátek po prodělaném onemocnění) uplatňován od 1. dubna 2021 a mělo by tak dojít k odstranění určitých výkladových nejasností.

Rovněž upozorňujeme, že vystaví-li poskytovatel testování na onemocnění COVID-19 daňový doklad od tohoto data včetně daně, nebude možné na straně odběratele uplatnit nárok na odpočet daně v souladu se ZDPH. Takovýto doklad by měl být ihned vrácen k opravě.

Prominutí DPH u respirátorů, testů a očkovacích látek - rozšíření

V návaznosti na svá předchozí rozhodnutí o prominutí DPH na tuzemská dodání diagnostických zdravotnických prostředků in vitro pro testování na onemocnění COVID-19 a očkovacích látek proti tomuto onemocnění (detailní informace najdete ve Finančním zpravodaji 35/2020) a na tuzemská dodání filtračních polomasek, respirátorů a filtrů např. splňujících třídu ochrany FFP2 a vyšší (detailní informace najdete ve Finančním zpravodaji 16/2021) rozhodlo Ministerstvo financí s účinností od 14. dubna 2021 o prominutí DPH u výše uvedeného zboží i v případě jeho pořízení z jiného členského státu EU, resp. jeho dovozu, a to za předpokladu, pokud vznikla při jeho pořízení z jiného členského státu povinnost přiznat daň podle § 25 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDPH“), resp. vznikla při jeho dovozu povinnost přiznat nebo zaplatit daň z přidané hodnoty podle § 23 ZDPH.

Konec rozhodného období pro prominutí DPH u zboží pořízeného z jiného členského státu EU, resp. dovozeného, je nastaven shodně jako u prominutí DPH u tuzemských dodání, tedy u diagnostických prostředků a očkovacích látek do 31. prosince 2022, u filtračních polomasek, respirátorů a filtrů do 3. června 2021.

Detailní informace k rozšíření prominutí DPH najdete ve Finančním zpravodaji 18/2021.