GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 22. Května 2017

Nedbalost GFŘ může pozitivně zlepšit daňovou praxi

Sdílet článek:

Hospodářské noviny tento měsíc upozornily na případ, kdy Generální finanční ředitelství nedbalo indicií a nakoupilo v roce 2015 mobilní telefony od obchodní společnosti zapletené do podvodů na DPH.

Tento případ by měl mít pozitivní dopad pro samotné daňové poplatníky, neboť dle hospodářských novin by se mohla změnit daňová praxe v prokazování, že daňový subjekt nevěděl ani vědět nemohl, že je jeho obchodní partner zapleten v karuselových podvodech. Podle neoficiálního vyjádření Generálního finančního ředitelství by měly k prokázání stačit indicie vyplývající z veřejně dostupných zdrojů jako je obchodní a insolvenční rejstřík nebo seznam nespolehlivých plátců DPH.

Tato skutečnost by představovala významný posun v právní jistotě daňového poplatníka. Podle současné praxe nestačilo jen prověření ve veřejných databázích, ale daňový subjekt byl dle finanční správy povinen zjišťovat i další zákonem nespecifikované informace, jako například zda obchodní partner nemá virtuální sídlo, podnik nevlastní cizinci nebo zda zboží neprodává za výhodnou cenu, atd.

Nezbývá než čekat na oficiální vyjádření Generálního finančního ředitelství k této záležitosti.