GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 14. Července 2017

Jednička na trhu EET končí! O pokladny není zájem

Sdílet článek:

E.E.T.One končí! Firma, která prodala pokladny a softwary na elektronické odesílání účtenek, oznámila konec. Od nástupu povinnosti EET je to první insolvence tak obrovské firmy.

Byla jedničkou na trhu. Firma E.E.T One očekávala obrovský zájem obchodníků o elektronické pokladny. Její sklady přetékaly. Dnes se na tučné zásoby pouze usedá prach.

E.E.T One vydala 13. července 2017 prohlášení, ve kterém uvádí: „Ekonomická situace naší společnosti, jako poskytovatele služeb elektronické evidence tržeb, se vyvinula tak negativně, že byl na naši firmu podán návrh na insolvenci.“

Firma se prosadila se svými produkty před čtyřmi lety na chorvatském trhu a její hvězda stoupala i v Česku.

Asi pět tisíc jejích klientů převzala společnost Dotykačka. Mluvčí Dotykačky Michal Wantulok uvedl, že rozešlou maily s informacemi a speciální nabídkou na novou pokladnu a obslužný program.

E.E.T. One není první a jediná firma, kterou Dotykačka přebírá. V srpnu převezme Rychlou pokladnu a  v současné době jedná s dalšími obchody. 

Wantulok se domnívá, že příčinou pádu EET může být silný konkurenční boj spojený s nadsazeným odhadem celkového počtu budoucích uživatelů pokladen. Podle údajů z ministerstva financí mělo mít zájem o EET300 tisíc klientů, nakonec jich ale je byla pouhá polovina. 

S neprodaným zbožím se dnes potýká mnoho dalších obchodníků. Velký podíl na tom mají zřejmě samotní zákazníci, kteří nechávali nákup pokladen na poslední chvíli. Dodavatelé museli zvládat obrovský nápor v posledních dnech před povinností zahájení provozu EET 

Dodavatelé EET tak musí teď spoléhat na zahraniční trhy.

Duchovní otec pokladního systému Septim Zbyněk Švec říká, že se takový průběh na trhu s EET dal očekávat a dodává: "Firmy jako E.E.T. One u nás neměly žádnou historii a vstoupily na trh pokladních systémů čistě kvůli vidině rychlého výdělku. Je téměř jisté, že i další takové společnosti čeká v příští měsících podobný osud."

Tiskový mluvčí Dotykačky předpokládá, že z trhu budou postupně mizet i další firmy.