GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 19. Prosince 2014

Druhá snížená sazba DPH od 1. ledna 2015

Sdílet článek:

Novela o dani z přidané hodnoty zavádí od 1. ledna 2015 druhou sníženou sazbu DPH. Tato druhá snížená sazba daně se bude, mimo jiné, vztahovat i na vybrané knižní publikace. Pro stanovení toho zda konkrétní knižní publikace spadá do druhé snížené sazby DPH, je nutné ověřit kód nomenklatury celního sazebníku a zároveň text výslovně uvedený ve slovním popisu k tomuto kódu v textové části přílohy č. 3a zákona o DPH.

Sazby daně knižních publikací budou od 1. ledna 2015 vypadat následovně:

  • Tištěné knihy, obrázkové knihy pro děti, hudebniny (mimo zboží, kde reklama přesahuje 50 % plochy), uvedené pod kódem nomenklatury celního sazebníku 4901, 4903, 4904 budou nově od 1. ledna 2015 podléhat druhé snížené sazbě DPH ve výši 10 % (do 31. prosince 2014 podléhají první snížené sazbě DPH ve výši 15 %).
  • Ostatní knihy, brožury, letáky, prospekty, noviny, časopisy, (mimo zboží, kde reklama přesahuje 50 % plochy), uvedené pod kódem nomenklatury celního sazebníku 49  budou i nadále zůstávat v první snížené sazbě DPH ve výši 15 %.
  • Knihy, které mají více než 50 % podíl reklamy a elektronicky poskytované knihy budou i nadále zůstávat v základní sazbě daně ve výši 21 %.

Pokud si nejste jisti, do jaké sazby konkrétní knižní publikace spadnou, a máte zájem o konzultaci v této oblasti, neváhejte se na nás obrátit.

Ing. Martin Valášek
martin.valasek@fucik.cz