GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | Anna Beránková | 10. Ledna 2023

Dočasná ochrana pro Ukrajince půjde prodloužit

Sdílet článek:

13. prosince 2022 Poslanecká sněmovna schválila balíček zákonů „Lex Ukrajina IV“, který se týká pobytu ukrajinských uprchlíků v České republice.

V důsledku invaze vojsk Ruské federace na území Ukrajiny se do České republiky dostalo téměř půl milionu Ukrajinců, kterým byla udělena dočasná ochrana. Ta jim umožňuje pobyt na území ČR po dobu jednoho roku, maximálně však do 31. března 2023. Vzhledem k neutuchajícím bojům vláda schválila její prodloužení až do konce března 2024.

Dočasná ochrana se prokazuje tzv. vízovým štítkem. Prodloužení bude pak spočívat v přelepení nového vízového štítku na pracovišti Ministerstva vnitra. Vzhledem k velkému množství lidí se budou muset zájemci nejprve do konce března 2023 elektronicky registrovat a na základě přiděleného termínu se pak nejpozději do 30. září 2023 osobně dostavit pro nový vízový štítek. Pokud by došlo k přetížení kapacit Ministerstva vnitra, zvažuje se i možnost pouhé elektronické registrace bez vylepení nových štítků.

Mimo změn týkajících se dočasné ochrany se také zjednodušují pravidla pro získání odborné praxe ukrajinských lékařů z důvodu zvýšené poptávky a upravují se pravidla pro zápisy ukrajinských dětí do škol.

Novelu nyní čeká schvalovací proces v Senátu.