GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 11. Března 2022

Dary pro Ukrajinu – odečet od základu daně z příjmů

Sdílet článek:

Vláda předložila Poslanecké sněmovně 9. 3. 2022 návrh novely zákona o daních z příjmů, který má podpořit humanitární a dobročinné počínání poplatníků daně z příjmů v souvislosti s podporou Ukrajiny a jejích obyvatel při válečném konfliktu.

Stěžejními body novely je navýšení dočasného limitu pro odečet darů od základu daně na 30 % i pro zdaňovací období kalendářního roku 2022 u fyzických osob a zdaňovací období, která skončí od 1. 3. 2022 do 28. 2. 2023 u právnických osob.

Dále se navrhuje rozšířit okruh subjektů, kterým je možné dar poskytnout včetně účelu darů. Bez novely zákona by nebylo možné dar poskytnutý do třetí země, tedy i na Ukrajinu, odečíst od základu daně. Co se týče účelu, není vyloučeno, že nakonec bude schválena možnost odečíst od základu daně dar na podporu obranného úsilí státu Ukrajina (např. vybavení pro vojáky).

Zároveň by mělo být rozšířeno osvobození přijatého daru u příjemce i na dary poskytnuté za účelem podpory obranného úsilí státu Ukrajina v roce 2022. U českých daňových nerezidentů (rezidentů Ukrajiny) by dále takové dary byly osvobozeny od srážkové daně v ČR.

Osvobozen od daně by měl být také příjem ukrajinských zaměstnanců, v případech kdy firma jim a jejich rodinným příslušníkům poskytne ubytování v ČR kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině. Dále pokud zaměstnanec obdrží od svého zaměstnavatele peněžní dar za účelem pomoci v tíživé životní situaci, měl by být tento dar osvobozen od daně z příjmů jakožto bezúplatné plnění obdržené z humanitárních nebo charitativních důvodů.

Otázkou je, kdy a v jaké podobě bude zákon schválen, ale je předpokládána zpětná účinnost od 1. 1. 2022. Legislativní proces budeme dále sledovat.