GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 7. Listopadu 2014

Daňová informační schránka je nyní dostupnější

Sdílet článek:

Daňová informační schránka, chcete-li DIS, není v České republice žádnou žhavou novinkou. Tato služba poskytovaná Finanční správou ČR je u nás dostupná již od začátku roku 2011, tedy ode dne nabytí účinnosti nového daňového řádu. Od letošního roku se však významně zjednodušil proces zřízení a způsob nahlížení do tohoto pomocníka daňových subjektů při správě jejich daňových záležitostí.

Co je to daňová informační schránka?

Cílem DIS je především umožnit daňovému subjektu jednoduchý přístup k informacím týkajícím se jeho daňových povinností, a to přehledně a v elektronické podobě. Daňový subjekt zde může nalézt přehled svých osobních daňových účtů včetně případných nedoplatků a přeplatků, osobní daňový kalendář (itinerář úkonů, které musí subjekt ve vztahu ke správci daně provést), přehled písemností (obdoba nahlížení do veřejné části spisu) a v neposlední řadě také informace o daňovém subjektu samém včetně čísel zaregistrovaných bankovních účtů a stavů registrací k jednotlivým daním.

Je důležité nezaměňovat DIS s datovou schránkou, což je častým omylem.

Zřízení DIS nově každému uživateli datové schránky

Ještě do nedávna bylo třeba o zřízení DIS zažádat podáním elektronické „Žádosti o zřízení Daňové informační schránky“ dostupné na daňovém portálu finanční správy. Zároveň daňový subjekt musel prostřednictvím dalšího formuláře „Přihlášky k nahlížení do Daňové informační schránky“ požádat o možnost nahlížet do ní. K podepsání a podání obou formulářů, jakož i k následnému přístupu do DIS bylo nezbytně nutné, aby daňový subjekt disponoval uznávaným elektronickým podpisem. A to byl pro většinu daňových subjektů kámen úrazu.

Z výše uvedených důvodů se DIS i přes svůj nesporný potenciál nestala příliš využívanou službou. To se ale změnilo s příchodem zákonného opatření Senátu č. 344/2013 Sb., o změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva, které nabylo účinnosti dne 1.1.2014.

V první polovině letošního roku správce daně zřídil z moci úřední DIS všem daňovým subjektům, kterým byla zpřístupněna datová schránka a dosud nebyla zřízena DIS. Počet datových schránek, a tedy i DIS, tak k dnešnímu dni přesahuje 600 000. Pokud jste tedy uživatelem datové schránky, máte již zřízenou DIS, ačkoliv o tom možná ani nevíte.

Změny v přihlašování do DIS

Jednou z nejvítanějších změn je pro uživatele možnost vstoupit do DIS bez elektronického podpisu, jehož zřízení a instalace pro ně není příliš komfortní. Namísto něj mohou daňové subjekty nově využít přístupové údaje, které používají pro svou datovou schránku. Zjednodušení jsou patrná i z výše uvedeného schématu.

Místem pro přihlášení je daňový portál finanční správy, který naleznete na následujících internetových stránkách:  http://adisspr.mfcr.cz/

Je ovšem nutné upozornit čtenáře, že daňový subjekt, kterému byla DIS zřízena, musí i nadále před prvním přihlášením podat „Přihlášku k nahlížení do Daňové informační schránky.“ Správce daně má následně 60 dnů na její zpřístupnění, v praxi však bývá DIS zpřístupněna v řádu několika dnů. Přihlášku k nahlížení také naleznete na daňovém portále v sekci „Služby daňové informační schránky.“

Další rozšíření využití DIS od 1.1.2015

Kromě výrazného zjednodušení zřízení a přihlašování do DIS je na blízkém obzoru i rozšíření funkcí a využitelnosti tohoto nástroje.

Již od 1.1.2015 bude možná obousměrná komunikace prostřednictvím DIS se správcem daně. DIS se v tomto směru stane jakousi alternativou datových schránek, neboť prostřednictvím DIS bude možné činit jakákoliv podání vůči správci daně.

Rozšíří se tak spektrum způsobů elektronické formy komunikace se správcem daně. Dosavadní dvě možnosti podání učiněná vůči správci daně datovou zprávou, tj.

a) podepsanou uznávaným elektronickým podpisem nebo

b) odeslanou prostřednictvím datové schránky se rozšíří o novou možnost

c) odeslání prostřednictvím daňové informační schránky.

Každá novinka má samozřejmě svá úskalí. O některých z nich Vás budeme informovat v dalších článcích. Pro individuální odborné konzultace jsme Vám k dispozici neustále.

A co Vy? Už umíte pracovat se svou DIS?