GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | Marek Toráč | 14. Prosince 2021

Další kompenzační bonus pro podnikatele

Sdílet článek:

Poslanecká sněmovna dne 1. prosince 2021 schválila nový zákon o kompenzačním bonusu navrženém Ministerstvem financí. Dochází tak k reakci na negativní vývoj covidové pandemie a souvisejících vládních opatření zejména v oblasti služeb, které se týkají především neočkovaných občanů.

Dle návrhu zákona má kompenzační bonus přinést dvě bonusová období:

  • První bonusové období - od 22. listopadu 2021 do 31. prosince 2021 (tj. 40 dní)
  • Druhé bonusové období - od 1. ledna 2022 do 31. ledna 2022 (tj. 31 dní)

Dle návrhu zákona by měli podnikatelé a živnostníci dosáhnout až na 1 000 Kč denně. Za tato dvě nastavená období si tak mohou poškození zažádat až o 71 000 Kč. Co se týče pracovníků na dohodu mimo pracovní poměr (tzv. dohodáři) a podnikatele v karanténě  či izolaci, ti budou mít podle nového zákona nárok vždy alespoň na 500 Kč denně.

Podmínky pro výplatu bonusu:

  • Změnou oproti minulému kompenzačnímu bonusu je snížení požadovaného propadu tržeb z 50 na 30 procent v důsledku negativního vlivu aktuálních vládních restrikcí.
  • Nárok na nový kompenzační bonus budou mít podnikatelé, kteří mají k datu 22. listopadu 2021 aktivní živnostenské oprávnění nebo ho mají přerušené po dobu nejdéle jednoho roku.
  • Žádosti je možné podat nejdříve po skončení daného bonusového období.

Nárok na kompenzační bonus bude testován na propadu příjmů ve srovnávaném období oproti průměrné měsíční výši příjmů ve srovnávacím období. Srovnávaným obdobím je myšleno kalendářní měsíc bonusového období tedy prosinec 2021, resp. leden 2022. Propad tržeb se bude porovnávat s třemi libovolně jdoucími kalendářními měsíci v rozhodném období od června do října 2021.

Závěrem je nutné dodat, že kompenzační bonus není možné čerpat spolu s dalšími dotačními programy zároveň, výjimkou je pouze program Antivirus.