GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 18. Července 2017

Účtenková loterie odstartuje už v říjnu!

Sdílet článek:

Ministerstvo financí uvedlo, že prvním říjnovým dnem letošního roku rozjede účinkovou loterii k elektronické evidenci tržeb. První ceny dostanou šťastní výherci 15. listopadu, a to z říjnových účtenek EET.

Ministr financí Ivan Pilný, který usedl do ministerského křesla po Andreji Babišovi předpokládal spuštění loterie už od listopadu. Nyní přišel se zprávou, že to bude ještě před podzimními volbami (20. a 21. října), tedy o celý měsíc dříve.

Podle ministerstva financí budou tímto krokem zákazníci více motivovaní vyžadovat od prodejců účtenky a tím se výrazně zvýší efektivita EET. S podobnou loterií mají zkušenosti Chorvaté nebo Slováci. Losování bude probíhat vždy v polovině následujícího měsíce, za který zákazníci účtenky inkasovali. Do jedné loterie může jedna osoba registrovat pouze jednu účtenku od daného obchodníka.

Na výhry hodlá ministerstvo vyčlenit částku 65 milionů ročně. Za jeden měsíc by se soutěžící měli podělit o 21 tisíc výher. Poslední údaje uvádějí, že největší výhra by měla vyšplhat na jeden milion korun, v pořadí druhá cena by přihrála výherci auto za 400 tisíc korun.

Systém elektronické EET odstartoval 1. prosince loňského roku pro hotely a restaurace. Od března letošního roku se do evidence zapojily maloobchodní a velkoobchodní firmy. Příští rok přibudou další obory živnostníků. Pravicová opozice od počátku opatření tvrdě kritizuje a tvrdí, že tento krok zlikviduje stovky drobných živnostníků.