GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | Marek Toráč | 1. Září 2022

Pojistné u nízkoemisního motorového vozidla poskytnutého zaměstnanci k soukromým účelům

Sdílet článek:

Komora daňových poradců se obrátila na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (dále jen „VZP“) a Českou správu sociálního zabezpečení (dále jen „ČSSZ“) s žádostí o poskytnutí metodického pokynu, jak mají plátci pojistného správně postupovat při opravě zdravotního a sociálního pojištění za období leden až červen 2022 v návaznosti na novelu § 6 odst. 6 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, (dále jen „ZDP“), která nabyla účinnosti dne 1. července 2022.

Tato novela zákona snižuje výši nepeněžního příjmu zaměstnance v případě, že je mu zaměstnavatelem bezplatně poskytnuto nízkoemisní motorové vozidlo pro služební i soukromé účely pro celé zdaňovací období roku 2022. Podle přechodného ustanovení se snížená procentuální částka 0,5 % ze vstupní ceny nízkoemisního motorového vozidla použije na celé zdaňovací období roku 2022

Vzhledem k výše uvedenému se Komora daňových poradců obrátila na VZP a ČSSZ s žádostí o sdělení metodického postupu u těchto institucí. 

Sdělení VZP

Při uplatnění postupu odvodu pojistného u VZP se považuje za rozhodné období kalendářní měsíc, nikoliv kalendářní rok, proto se považuje odvedené pojistné na zdravotní pojištění za období leden až červen 2022 za správné a neměly by být prováděny žádné zpětné opravy za výše uvedené období. Uvedeným postupem se tak bude celkový roční vyměřovací základ pro odvod pojistného na zdravotní pojištění a celkový roční zdanitelný příjem zaměstnance za rok 2022 lišit. 

Sdělení ČSSZ

Přechodné ustanovení novelizace zákona upravuje pouze problematiku zdaňování příjmu, který byl zúčtován zaměstnavatelem do ledna až června 2022. ČSSZ konstatuje, že nově stanovená výše 0,5 % vstupní ceny u poskytnutého nízkoemisního vozidla zaměstnanci nebyla stanovena za jednotlivé měsíce, ale promítne se až při ročním zúčtování záloh na daň. V rámci započítávání příjmů do vyměřovacího základu pro odvod pojistného na sociální zabezpečení se započítává příjem, který zúčtoval zaměstnavatel zaměstnanci za kalendářní měsíc. V důsledku přijetí novely zákona nedošlo ke změně, která by upravovala určení zúčtovaného příjmu a jeho výše za období kalendářních měsíců ledna – června 2022 (do dne nabytí novely zákona). 

Do vyměřovacího základu zaměstnance i zaměstnavatele bude za uvedené období vstupovat částka ve výši 1 % vstupní ceny bez ohledu na to, zda některému zaměstnanci mohlo být v období od ledna až června 2022 poskytnuto nízkoemisní motorové vozidlo. Pokud tedy za toto období zaměstnavatel zahrnul do vyměřovacího základu uvedené pojistné ve výši 1 % vstupní ceny motorového vozidla, byl tak v souladu s právní úpravou a přijetí právní úpravy nemá dopad, který by si vyžádal zpětné řešení ze strany ČSSZ. 

Autor: Roman Burnus, Marek Toráč