GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | Vendula Florešová | 21. Listopadu 2023

Elektronizace v agendě formulářů A1

Sdílet článek:

S účinností od 2. 11. 2023 přistoupila Česká správa sociálního zabezpečení k další fázi elektronizace v oblasti agendy určování příslušnosti k právním předpisům (tzv. formulářů A1). V rámci toho dochází k rozšíření služeb ePortálu ČSSZ, aktualizaci/rozšíření formulářů žádostí o A1 formulář a elektronizaci jejich vyřizování.

Jedná se o první fázi zavedení služby v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2018/1724, kterým se zřizuje jednotná digitální brána pro poskytování přístupu k informacím, postupům, asistenčním službám a službám pro řešení problémů. V další fázi bude koncem roku 2023 zpřístupněna i online žádost formou aplikace a anglická verze této služby.

V této souvislosti si dovolujeme připomenout, že v případě, kdy zaměstnanci (nebo OSVČ) vykonávají pracovní cesty do zahraničí (bez ohledu na délku pracovní cesty tzn. např. také v případě jednodenní cesty na školení / veletrh), jsou povinni být vybaveni tzv. formulářem A1, který osvědčuje jejich příslušnost k právním předpisům ČR pro oblast sociálního pojištění, zdravotního pojištění a zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele. V případě kontroly v zahraničí (např. při kontrole v sídle mateřské společnosti, u zákazníků, na akcích, ale také v rámci silniční kontroly apod.) je zaměstnanec povinen doložit platný formulář A1, přičemž při nepředložení tohoto formuláře hrozí zaměstnavateli pokuty (ve výši stovek až tisíců EUR dle daného státu).

Pro více informací nás neváhejte kdykoli kontaktovat.