GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | 31. Května 2022

Zvýšení limitu pro využívání paušální daně

Sdílet článek:

Ministerstvo financí ČR předložilo daňový balíček (zde), kde mimo jiné navrhuje zvýšit hranici pro povinnou registraci k DPH z jednoho na dva miliony korun, jak jsme vás již informovali v naší novince (zde). Za tímto účelem požádala ČR Evropskou komisi o výjimku, aby mohla zvýšení obratu uplatňovat již od příštího roku, a nikoliv dle schválené legislativy až od roku 2025. Rada EU dle ministra financí minulý týden vyhověla naší žádosti o výjimku aplikovat vyšší limit pro povinnou registraci k DPH dříve. 
 
Účinnost navrhovaných změn by měla být od 1. ledna 2023.

Paušalisté budou rozděleni do tří pásem

V návaznosti na zvýšení limitu pro plátcovství DPH se novelou zákona o daních z příjmů zvýší také hranice příjmů ze samostatné činnosti pro vstup do paušálního režimu, a to na 2 mil. Kč. 

Letos je měsíční paušální záloha pro všechny stanovena na 5 994 Kč a zahrnuje minimální zdravotní a důchodové pojištění (5 884 Kč na pojištění a 100 Kč na daň z příjmů). Nově navíc nebude paušální záloha stanovena jako pevná částka. Budou zavedena 3 pásma odvozená od výše příjmů a výše výdajového paušálu.  

1. pásmo

  • OSVČ s příjmy do 1 mil. Kč ročně, bez ohledu na typ činnosti.
  • OSVČ s příjmy do 1,5 mil. Kč ročně, pokud k alespoň 75 % těchto příjmů lze uplatnit výdajový paušál 60 % či 80 %.
  • OSVČ s příjmy do 2 mil. Kč ročně, pokud k alespoň 75 % těchto příjmů lze uplatnit výdajový paušál 80 %.

V příštím roce dosáhne paušální záloha v 1. pásmu cca 6 500 Kč měsíčně. Na daň připadne částka 100 Kč, zbývající částka představuje minimální zdravotní a důchodové pojištění.

2. pásmo 

  • OSVČ s příjmy do 1,5 mil. Kč ročně, bez ohledu na typ činnosti.
  • OSVČ s příjmy do 2 mil. Kč ročně, pokud k alespoň 75 % těchto příjmů lze uplatnit výdajový paušál 60 % či 80 %.

Celková měsíční záloha pro rok 2023 v 2. pásmu se vyšplhá na 16 000 Kč měsíčně. Na daň připadne částka 4 963 Kč, na důchodové pojištění 7 446 Kč a na zdravotní pojištění 3 591 Kč.

3. pásmo

  • OSVČ s příjmy do 2 mil. Kč ročně, bez ohledu na typ činnosti.

Ve třetím pásmu zaplatí OSVČ v roce 2023 na měsíční záloze 26 000 Kč. Z toho částka daně z příjmů činí 9 320 Kč, 11 388 Kč důchodové pojištění a 5 292 Kč zdravotní pojištění. 
Předpokládá se, že by se v následujícím roce do paušálního režimu mohlo přidat až 60 tisíc OSVČ, které splní podmínky pro zapojení. Pro zhruba polovinu by bylo zapojení výhodné a mohli by tak učinit. 

V případě, že bás toto téma zaujalo, či plánujete do paušálního režimu vstoupit, rádi zodpovíme Vaše dotazy.

Autor: Roman Burnus, Valérie Kovářová