GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | 17. Května 2022

Změny u vydávání modrých karet

Sdílet článek:

Modrá karta je povolení k pobytu pro vysoce kvalifikované cizince. Za vysokou kvalifikaci považujeme řádně ukončené vzdělání nebo vyšší odborné vzdělání, které probíhalo alespoň po dobu tří let. Aby cizinec získal modrou kartu, musí také předložit pracovní smlouvu na dobu nejméně jednoho roku a na zákonem stanovenou pracovní dobu. V pracovní smlouvě musí být uvedena výše sjednané hrubé roční mzdy odpovídající alespoň 1,5 násobku průměrné hrubé roční mzdy vyhlášené sdělením Ministerstva práce a sociálních věcí. Průměrná hrubá roční mzda v České republice pro období 1. května 2022 – 30. dubna 2023 bude činit 681 102 Kč z čehož vyplývá, že výše hrubé měsíční mzdy pro držitele modré karty musí v tomto období činit alespoň 56 758,50 Kč.

Nedostatek držitelů modrých karet

Požadavky zmíněné výše jsou poměrně náročné splnit. Dopadem je málo držitelů těchto karet. K 31. lednu 2022 je hlášeno v České republice přes 104 000 držitelů alternativních pobytových titulů a pouze 1 357 držitelů modrých karet. 

Pro srovnání, v roce 2020 vydala Česká republika 366 nových modrých karet, Portugalsko či Maďarsko ve stejném roce vydali pouze jednotky modrých karet. Naopak Německo vydalo mezi roky 2016 a 2020 téměř 100 000 modrých karet (bezmála tři čtvrtiny všech modrých karet v Evropské unii.)

Plán pro získání více vysoce kvalifikovaných zahraničních pracovníků

V říjnu minulého roku byla Radou EU přijata nová směrnice o modré kartě. Tato směrnice má za cíl snížit nároky na vydávání prvních modrých karet a tím pádem přilákat zahraniční vysoko kvalifikované pracovníky, a to zejména do odvětví, ve kterých je dlouhodobě nedostatek pracovních sil. 

Hlavní změny:

1)    K vydání první modré karty bude stačit pracovní smlouva na 6 měsíců.

2)    Povinnost držitele modré karty žádat o souhlas se změnou zaměstnavatele se zkrátí ze 2 let na 1 rok.

3)    Minimální mzda nutná pro vydání modré karty bude moci nově dosahovat 1,0 násobku průměrné hrubé roční mzdy v dotčeném členském státě, nebude moci překročit 1,6 násobek.

4)    Pozice v odvětví informačních technologií budou moci obsadit pracovníci bez vysokoškolského vzdělání, pokud doloží splnění alespoň tříleté odborné praxe. Odborná praxe bude považována za rovnocennou k vysokoškolské kvalifikaci.

5)    Nově bude zaveden status uznaného zaměstnavatele, díky kterému by mělo být zjednodušeno vydávání modrých karet zaměstnancům určitých společností.

Přijaté znění směrnice bylo vyhlášeno v Úředním věstníku 15. listopadu 2021 a vstoupilo v platnost dvacátým dnem po vyhlášení. Členské státy by tak měly přizpůsobit svou legislativu novým pravidlům do listopadu 2023. 

Autor: Roman Burnus, Valérie Kovářová