GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Michal Scholtz | 24. Ledna 2020

Změny sazeb DPH v roce 2020

Sdílet článek:

V roce 2020 nás čekají velké změny v oblasti sazeb DPH, kdy v rámci zavádění elektronické evidence tržeb naši zákonodárci rozhodli o významném snížení DPH u řady zboží a služeb na 10 %. K první změně došlo již od 1.1.2020, a to u dodání tepla a chladu, kdy se 15% sazba DPH snížila na 10 %. Generální finanční ředitelství k této změně vydalo informaci, která např. obsahuje příklady k uplatnění sazby daně u vyúčtování záloh přijatých za teplo v roce 2019.

Od 1. května 2020 do druhé snížené sazby DPH nově spadnou další služby a zboží, které jsou nyní zařazeny v první snížené sazbě DPH. Jde zejména o stravovací služby včetně podávání nealkoholických nápojů a točeného piva, vodné a stočné, domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany a služby čištění vnitřních prostor a mytí oken prováděné v domácnostech.

Od 1. května 2020 do druhé snížené sazby DPH dále nově spadnou i další služby a zboží, které jsou nyní zařazeny v základní sazbě DPH. Jedná se například o drobné opravy nebo úpravy obuvi, kožených výrobků, jízdních kol, oděvů, elektronické poskytnutí knih, brožur, časopisů a kadeřnické a holičské služby.

Přehled změn ukazuje tabulka níže.

tab.png

Zda se tato snížení bezprostředně dotknou spotřebitelů je otázka cenové politiky prodejců, ale obecně platí, že prodejci jen neradi snižují ceny. 

V případě zájmu o konzultaci v této oblasti jsme Vám rádi k dispozici.