GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | Vendula Florešová | 8. Února 2022

Změna podmínek u osvobození příjmů z prodeje rodinného domu a bytu

Sdílet článek:

Dne 6. 12. 2021 byla na webu Finanční správy zveřejněna tisková zpráva Generálního finančního ředitelství, která upozorňuje na zpřísnění podmínek počínaje zdaňovacím obdobím roku 2021 u osvobození příjmů z prodeje rodinného domu nebo jednotky (bytu) podmíněného vynaložením získaných prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby.

V praxi tato změna dopadá na situace, kdy poplatník prodá rodinný dům (vč. souvisejícího pozemku) nebo byt (vč. garáže, sklepa, komory a souvisejícího pozemku), v němž měl bydliště po dobu kratší než 2 roky bezprostředně před prodejem (viz § 4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmů („ZDP“)).

První podmínkou pro osvobození takového příjmu zůstává nutnost:

  1. použití získaných prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby nejpozději do konce zdaňovacího období bezprostředně následujícího po zdaňovacím období, ve kterém poplatník tyto prostředky získal, nebo
  2. použití částky odpovídající získaným prostředkům na obstarání vlastní bytové potřeby již před jejich získáním, nejdříve však ve zdaňovacím období bezprostředně předcházejícím zdaňovacímu období, ve kterém poplatník tyto prostředky získal.

Podle nového § 4b odst. 2 ZDP musí dále poplatník oznámit správci daně získání těchto prostředků, a to nejpozději do konce lhůty pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém k získání prostředků došlo (tj. za rok 2021 nejpozději do 1. 4. 2022, resp. 2. 5. 2022 v případě elektronického podání, příp. do 1. 7. 2022 s daňovým poradcem).  

Výše uvedené podmínky musí být splněny současně, tzn. v případě pouhého neoznámení osvobozeného příjmu správci daně nelze aplikovat osvobození od daně (přestože je splněna podmínka použití prostředků na obstarání nového bydlení) a příjem se stává zdanitelný podle § 10 ZDP.

Nová oznamovací povinnost platí rovněž v případě osvobození od daně z jiného titulu (např. osvobození příjmu z prodeje nemovitých věcí nepřesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu 10 let nebo osvobození náhrady za uvolnění bytu.