GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 8. Června 2021

Vláda prodloužila část Antiviru, bude se týkat jen nařízených karantén a izolací

Sdílet článek:

Vláda se rozhodla pro prodloužení programu antivirus za měsíc červen 2021. I přes snahu odborů a zaměstnavatelů, aby antivirus v červnu fungoval v plném režimu jako v minulých měsících, vláda rozhodla o zrušení příspěvků A+ a B. V případě příspěvku A+ byly propláceny celé mzdy s odvody do 50 tisíc korun v zavřených provozech. U příspěvku B šlo o dorovnání mzdy v důsledku omezené výroby a poskytování služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin do 60 procent náhrady mzdy do 29 tisíc korun.

Nyní bude však fungovat pouze příspěvek A, který představuje 80 procent vyplacené náhrady mzdy do 39 tisíc korun zaměstnancům, kterým byla nařízena karanténa anebo izolace z důvodu onemocnění covid-19. Nově je také stanovena nová platnost programu Antivirus do 31. prosince 2021, díky tomu může vláda prodloužit či obnovit dobu uznatelnosti výdajů jakýchkoliv příspěvků či režimů programu antiviru, aniž by bylo nutné znovu schvalovat podmínky programu či uzavírat nové dohody o poskytnuní příspěvku.

Podle údajů ministerstva práce se z programu v roce 2021 vyplatilo už přes 16,5 miliardy korun, celkově už bylo vyplaceno přes 43 miliard korun. Evropská unie se podílí na výdajích ze čtyř pětin, stát platí zbylou jednu pětin Podle odhadů má v následujících měsících stát vynaložit na podporu zaměstnavatelů okolo 30 miliónů korun měsíčně. Tato částka by měla dále klesat s viděnou stále se zlepšující epidemickou situací.