GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 30. Listopadu 2021

Ukončení provozu starší verze daňového portálu a podpory šifrovacích protokolů TLS 1.0 a 1.1

Sdílet článek:

Dle informací publikovaných na webu finanční správy dojde ke dni 28. 2. 2022 k ukončení provozu starší verze daňového portálu na adrese: https://adisspr.mfcr.cz. Uživatelé naleznou všechny jeho funkce v modernizované podobě na portálu MOJE daně na adrese www.mojedane.cz. Zrušení přístupu do starší verze daňového portálu je dle zveřejněné informace nezbytné pro zvýšení přehlednosti poskytovaných služeb a jejich sjednocení.

Finanční správa zároveň ke dni 28. 2. 2022 ukončuje na základě aktuálního vývoje v oblasti bezpečnostní politiky informačních systémů a doporučení Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost podporu zastaralých šifrovacích protokolů TLS 1.0 a 1.1, které nesplňují požadavky vysoké bezpečnosti.

Dojde také k posílení bezpečnostních prvků portálu MOJE daně, který přestane podporovat protokol HTTP a bude využívat pouze protokoly HTTPS, které jsou při přenosu šifrovány a zabezpečují doménu portálu. Přístup na portál MOJE daně (do všech jeho aplikací a služeb) bude umožněn pouze pomocí HTTPS protokolu.

Finanční správa ujišťuje, že tento přechod uživatele, kteří ke své činnosti používají výrobcem podporované HW a SW produkty, nijak neovlivní, naopak doména portálu MOJE daně a přechod na HTTPS certifikát má zaručit důvěrnost přenášených dat, současně s účinnou obranou proti nežádoucímu obsahu, a celkově uživatelům zajistit vyšší bezpečnost.