GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Jiří Dvořák | 11. Října 2022

Strop na ceny energií v otázkách a odpovědích našich expertů

Sdílet článek:

Níže vám přinášíme otázky z rozhovoru pro Aktuálně.cz a odpovědi na ně od našich expertů z GT Advisory.

Lze stručně popsat, jak strop na energie přesně funguje?

Vláda stanovila strop ceny, kterou za energie zaplatí zákazníci. Cenu nad tento strop zaplatí stát. To je v brutální stručnosti vše.  
Jedním z cílů je, aby největší výrobci část produkce dodávali státu za nižší než tržní cenu, pochopitelně stále s rozumnou marží. V této souvislosti může být velmi problematické, že velcí hráči mají elektřinu na rok 2023 ve většině případů zakontrahovanou. Není tudíž jasné, o jakém množství elektřiny se za těchto podmínek bavíme. 

Je strop podle vás nastavený dobře - pokud jde o ty částky? 

To je politické rozhodnuti, vláda bude říkat ano, opozice ne. Navíc po bitvě bude každý generál. Za mě je výše v pořádku, byť z mého pohledu není tak důležitá, jako signál, který vysílá. Problém s cenami energií bude dlouhodobý zejména pro nízkopříjmové obyvatelstvo a dává proto smysl ubezpečit ho, že jej vláda nenechá ve štychu. Zároveň je potřeba dál pracovat i na alternativních schématech podpory. 

Nevzbudí to v lidech pocit, že "svetr" končí a v zimě vlastně ani tak šetřit není potřeba? 

Věřím, že ne. I ta zastropovaná cena se bude peněženek lidí citelně dotýkat a povede k úspornějšímu chování. Možná ještě více než spotové ceny na trhu před pár týdny. Je otázkou, zda si spotřebitel vůbec dokázal skutečný narůst nákladů představit. Jakmile dorazí vyúčtování za uplynulý rok, pro mnoho lidí to bude negativní překvapení. 

Nezvýhodňuje to nyní spotové ceny? (Ve smyslu: "Příliš mi to tedy zdražit nemůže, za to mi to může zlevnit") 

To je věcí regulace trhu a tedy konkrétních implementačních opatření. Bezpochyby existuje riziko, že zásah vlády může pro některé obchodníky za určitých okolností znamenat nečekaný zisk. 

Měly by mít strop na energie i podniky?

Opět čistě politické rozhodnutí. Vzhledem k drastickému nárůstu cen energií, specifickému pro Evropu, bych určitou formu podpory považoval za vhodný nástroj ke stabilizaci našich firem, které jsou teď v šoku.  Obecně lze říci, že prediktivnost cen je klíčová pro tvorbu finanční a ekonomické strategie firem. Zastropování cen energie by jim v tomto ohledu mohlo významně pomoci. 

Jak to ovlivní zadlužení státu? 

Angličtináři říkají “no free lunch”, tedy nic není zadarmo. Dopad do rozpočtu opatření jistě mít budou. Vládou stanovený předpoklad 130 mld Kč nelze dost dobře komentovat. Není totiž jasné, jak se do rozpočtu promítne celý turbulentní rok 2022. Ale! Je třeba to číslo, nebo v horším případě jeho násobek, zasadit do odpovídajícího kontextu.  
Legitimní (a hlavní) otázkou totiž je, zda by varianta „nezasahovat vůbec“, která s sebou nese uzavírání provozů, propouštění, snižování daňových odvodů, zvyšování sociálních dávek a tak dále, nebyla významně dražší. 

Autor: Jiří Dvořák