GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 20. Srpena 2019

Stravenkový paušál

Sdílet článek:

Ministerstvo financí pracuje na novele zákona o daních z příjmů, která má usnadnit poskytování příspěvků na stravování ve zvýhodněném daňovém režimu. Stávající zákon má být doplněn o tzv. stravenkový paušál, který umožní, aby zaměstnanec místo stravenek dostával přímo peníze na stravování.

Dle Ministerstva financí je jedním z důvodů, proč někteří zaměstnavatelé nevyužívají stravenky, příliš komplikovaná administrativa. Dalším mají být vysoké poplatky stravenkářským společnostem. V současnosti prý asi 1 milion zaměstnanců žádný příspěvek na stravování nedostává.

Chceme dát možnost milionu lidí, aby i oni mohli využít příspěvky na stravování. Zároveň nevidím žádný důvod pro to, aby naši malí a střední podnikatelé financovali zisky zahraničních korporací, které mají svůj byznys postavený na prodeji a výkupu paralelní měny. A to nemluvím, o tom, že stravenka, která propadne, se celá stává čistým příjmem takového stravenkáře“, říká Alena Schillerová, ministryně financí.

Záměr projde klasickým legislativním procesem, návrh má být připraven nejpozději začátkem příštího roku a účinnost se plánuje od roku 2021. 

fap_text_banner_v03 - Copy 1.png