GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Hana Rosolová | 19. Listopadu 2018

Správný výběr zaměstnanců je klíčový pro fungování každé společnosti

Sdílet článek:

Mít správné lidi ve správný čas na správném místě, to je pravidlo, které dodržují všechny úspěšné společnosti. Jenže v současnosti není snadné personální stabilitu ve firmách zajistit. Na HR oddělení spadá nelehký úkol. Musí toho správného kolegu najít. Na inzeráty odpovídá spousta uchazečů, ale který bude ten pravý? Měl by zapadnout do týmu a současně musí splňovat odborné požadavky. Proto je při výběru potřeba otestovat jeho znalosti a dovednosti. 

V naší společnosti využíváme odbornosti a zkušenosti specialistů z daňových, auditorských a účetních týmů nejen pro jejich práci, ale také při výběrových řízeních. Společně připravujeme testy pro jednotlivé pozice. Ty pak využíváme při výběru nových zaměstnanců. Takto pak máme srovnání mezi jednotlivými uchazeči a lépe vybereme toho správného. 

Opakovaně také pomáháme s výběrem těch nejlepších uchazečů našim klientům. Díky tomu, že danou společnost a její business dobře známe, můžeme nabídnout pomoc při realizaci výběrového řízení na ekonomické pozice. Mohou to být pozice juniorské nebo seniorské, ale také pozice vyššího managementu účetní metodici, finanční ředitelé.  

Jak takové vyhledávání funguje? Nejprve sestavíme popis pozice a zajistíme vhodnou inzerci. S vybranými kandidáty se sejdeme a otestujeme jejich znalosti a dovednosti z oblasti finančního nebo 

mzdového účetnictví, případně z daňové problematiky a legislativy tak, jak je na danou pozici požadováno. Umíme otestovat i potřebnou znalost jazyka. V našich testech samozřejmě nechybí logické úlohy. Při hledání zejména juniorských pozic není třeba testovat odbornou znalost, ale potenciál si ji osvojit. Při osobních pohovorech naši odborníci prověří, zda je uchazeč schopen vést jednání v anglickém nebo německém jazyce a zda je připraven na spolupráci s vedením ve zmíněné společnosti. 

Našim klientům nakonec představíme skupinu 3 – 5 vybraných kandidátů vhodných pro danou pozici s krátkým hodnocením. Poslední slovo ve výběru má samozřejmě zadavatel požadavku. Tím, že podstatnou část výběrového řízení řeší naše společnost, se může klient soustředit na své podnikání. V poslední době jsme byli úspěšní v doporučení finančních ředitelů a finančních účetních.  

Hana Rosolová