GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Michaela Horváthová | Adam Simota | 25. Října 2022

Správce daně se již brzy dočká dalšího nástroje ke snadnější kontrole podnikatelů

Sdílet článek:

Druhá polovina letošního roku se legislativně nese v duchu rozšiřování pravomocí orgánů Finanční správy. Součástí tohoto trendu je i aktuálně připravovaná novela zákona č. 56/2021 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

Po nedávném schválení novely zákona o mezinárodní spolupráci v oblasti daní Poslaneckou sněmovnou zakotvující povinnost digitálních platforem, prostřednictvím kterých lze generovat příjmy (například Aukro, Vinted atp.), získávat a schraňovat informace o příjmech svých uživatelů a předávat je finančním úřadům a červencovém rozsudku Nejvyššího správního soudu, který Finanční správě posvětil použití policejních kamerových záznamů ke zpochybnění knihy jízd, přichází zákonodárce s další novinkou na poli oprávnění orgánů Finančních správy. 

Na základě novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích bude nově správci daně umožněn nepřetržitý přístup k údajům vedeným v informačním systému technických prohlídek. I když orgány Finanční správy mohou získat údaje z tohoto systému i dnes, smí tak učinit pouze po vznesení žádosti. Díky nepřetržitému přístupu si správce daně bude moct v rámci finanční kontroly například poměrně jednoduše porovnat stav tachometru zjištěný v rámci technické kontroly oproti předložené knize jízd. Údaje o využívání pracovního vozidla podnikatele mu tak budou o poznání dostupnější.

Pokud budou novely schváleny, lze jejich účinnost očekávat přibližně k začátku příštího kalendářního roku. Pokud máte k této problematice jakékoliv dotazy, neváhejte se na nás obrátit.

Autor: Michaela Horváthová, Adam Simota