GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Jana Shumakova | 23. Července 2021

Prodloužené záruky a DPH – osvobozená pojišťovací činnost

Sdílet článek:

Soudní dvůr EU v nedávném rozhodnutí C-695/19 Rádio Popular poskytl odpovědi na předběžné otázky týkající se DPH posouzení a dopadů u tzv. prodloužených záruk. V dané situaci prodávala portugalská společnost Rádio Popular domácí spotřebiče a další obdobné výrobky s tím, že kupujícím nabízela řadu doplňkových služeb, mimo jiné i prodlouženou záruku na zakoupené zboží, nad rámec zákonem garantované standardní záruky. V případě využití této záruky uzavřel kupující příslušnou pojistnou smlouvu přímo s pojišťovnou, společnost poté účtovala kupujícím částku za její zprostředkování.

Společnost Rádio Popular z daných částek neodváděla DPH, zároveň však nikterak nekrátila související odpočty daně, a to z důvodu, že tyto částky považovala za vedlejší finanční činnosti, které se nezohledňují ve výpočtu krátícího koeficientu (dle čl. 174 odst. 2 písm. b) EU DPH Směrnice, resp. obdobně dle § 76 odst. 4 písm. b) zákona o DPH). Správce daně však zpochybnil nezahrnování těchto částek do výpočtu krátícího koeficientu a tento rozpor byl předmětem Soudnímu dvoru položené předběžné otázky.

Soudní dvůr za účelem zodpovězení položené otázky nejprve přezkoumal, zdali se na činnost společnosti Rádio Popular skutečně vztahuje osvobození dle čl. 135 odst. 1 písm. a) EU DPH Směrnice, resp. na základě našeho zákona o DPH dle § 55 a toto zhodnotil tak, že se skutečně jedná o činnost související s pojišťovací činností, která je dle daného ustanovení osvobozena od DPH. Zároveň pak splňuje společnost Rádio Popular nezbytnou podmínku vztahu jak k pojišťovně, tak k pojištěnému (kupujícímu) s tím, že tato činnost zahrnuje základní znaky činnosti pojišťovacího makléře či agenta, tj. vyhledávání zákazníků a navazování kontaktů mezi nimi a pojišťovnou za účelem uzavření pojistných smluv. Co se týká možnosti nezahrnutí příslušných částek do výpočtu koeficientu pro krácení odpočtů, Soudní dvůr rozhodl, že z jeho výpočtu jsou vyloučeny pouze vedlejší finanční činnosti, nikoliv však činnosti pojišťovací, a proto nelze dané částky za zprostředkování poskytnutí prodloužené záruky vyloučit z kalkulace krátícího koeficientu.

Byť v rámci řízení nebyla sporná sama otázka, zda poskytnutí prodloužené záruky představuje od DPH osvobozenou pojišťovací činnost, dle našeho názoru právě tato otázka nebyla dosud jednoznačně zodpovězena. Z rozsudku Soudního dvora EU však vyplývá, že poskytnutí prodloužené záruky je od DPH osvobozeno bez nároku na odpočet, samozřejmě za předpokladu, že tvoří pro účely DPH samostatné plnění, a zároveň pak i to, že příslušné obraty je nutné zahrnovat do jmenovatele krátícího koeficientu dle § 76 zákona o DPH. Tento závěr pak zároveň vede i k povinnosti rozlišovat jednotlivé typy přijatých zdanitelných plnění, a to zda lze u nich uplatnit plný nárok na odpočet, zda u nich není možno uplatnit nárok na odpočet, nebo zda lze u nich uplatnit nárok na odpočet krácený koeficientem.

Pro případné dotazy ohledně daného rozhodnutí či při jeho případné implementaci Vám samozřejmě budeme rádi k dispozici.