GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | Marek Toráč | 8. Února 2022

Problémy při žádání o kompenzační bonus

Sdílet článek:

V poslední době se začaly šířit informace o praktikách finančního úřadu při vyřizování žádostí o kompenzační bonus 2022. Komora daňových poradců vydala 24. 1. 2022 prohlášení o přístupu finanční správy k žadatelům tohoto bonusu. Z této zprávy vyplývá, že finanční úřady přistupují k žádostem o kompenzační bonus velmi restriktivním způsobem ve vztahu k hodnocení podmínek pro vznik nároku na bonus.

Žadatelé o kompenzační bonus, kteří nebyli podle správce daně přímo zasaženi krizovými opatřeními, jsou neformální komunikací vyzýváni k doložení oprávněnosti nároku. Finanční úřady chtějí od žadatelů slyšet tzv. „příběh“, ve kterém mají popsat jejich situaci týkající se poklesu tržeb v návaznosti na vládní opatření. Pokud by následná reakce žadatelů nepřesvědčila správce daně o oprávněnosti žádosti nebo by žadatel na tuto neformální komunikaci vůbec nereagoval, vydává správce daně formální rozhodnutí o zastavení řízení. 
Podle Komory daňových poradců je tento postup zcela nezákonným, jelikož podle důvodové zprávy k zákonu o kompenzačním bonusu, smí následnou korekci správce daně použít až na základě kontrolního postupu, tj. při daňové kontrole.

Dále je pak problémem i samotný materiální obsah vyskytujících se excesivních požadavků finanční správy. Podle platného zákona musí žadatel splnit dvě podmínky „že alespoň jedna z podnikatelských činností byla pandemií významně dotčena, tzn. že ve srovnávaném období nepřekročila výše příjmů z této činnosti 70 % průměrné měsíční výše těchto příjmů plynoucích z téže činnosti ve srovnávacím období, přičemž tento pokles by neměl být zjevně způsoben převážně jinými důvody než dopadem epidemických opatření“ a dále „že jeho příjmy ze všech významně dotčených činností představují převažující část příjmů ve srovnávacím období“. V zákoně však není zakotven žádný taxativní ani demonstrativní výčet pandemií dotčených profesí či činností, přesto se v praxi Finanční správa pokouší žadatele odmítat podle jednotlivých oborů.

Vyjádření Finanční správy

Finanční správa vydává 26. 1. 2022 prohlášení, ve kterém ujišťuje žadatele, že v žádném případě plošně neodmítají žádosti podnikatelů z konkrétních oborů. Zároveň se také ohrazují proti příkazu nebo pokynu, kde by finanční úřady měly redukovat žádosti nebo jejich vyplácení. Z celkového počtu zpracovávaných žádostí je jich v současné době až 97 % vyplaceno, příp. přikázáno k vyplacení.

Situace ohledně neformální komunikace s žadateli je podle Finanční správy brána jako efektivní postup při odstraňování pochybností a má být menší administrativní zátěží. V případě, kdy žadatel na tuto komunikaci nereaguje, má správce daně vyzvat žadatele k odstranění pochybností oficiální cestou.

Dále se finanční správa omlouvá těm žadatelům, u kterých došlo k nátlaku na zpětvzetí žádosti o kompenzační bonus a dodává, že pokud by se někdo s tímto jednáním setkal, má možnost využít zákonných prostředků proti takovému postupu.