GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 2. Října 2017

Při zajišťování daně se Finanční správa rozhodla postupovat vstřícněji a připravila nový metodický pokyn.

Sdílet článek:

Zajišťovací příkaz je nástroj, který má právo Finanční správa využívat v případech, kdy je podezření na riziko, že daňový subjekt neodvede daň do státního rozpočtu.

V novém návrhu metodického pokynu bude správce daně před vydáním zajišťovacího příkazu daňovému subjektu pečlivěji osvětlovat alternativní možnosti úhrady jistoty, například ručení třetí osoby, zástavní právo zřízené k majetku třetí osoby, finanční záruky nebo jiné zákonné způsoby zajištění tak, aby nedocházelo k utlumení podnikatelské činnosti nebo nemohlo dojít k vyvedení majetku mimo dosah Finanční správy. Finanční správa také zpřísní nároky na kvalitu odůvodnění každého vydaného zajišťovacího příkazu.

Výhody a nevýhody, stejně jako konkrétní podobu metodického pokynu, bude Finanční správa přednášet již na říjnovém semináři k zajišťovacím příkazům, který se uskuteční na půdě Nejvyššího správního soudu za účasti představitelů Komory daňových poradců, Ministerstva financí, Finanční správy, Nejvyššího správního soudu a podnikatelských svazů a dalších institucí.