GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 14. Listopadu 2014

Prezident podepsal zavedení desetiprocentní sazby DPH a novelu zákona o DP

Sdílet článek:

Minulý týden prezident Miloš Zeman podepsal již dříve schválenou novelu zákona o DPH zavádějící druhou desetiprocentní sazbu DPH. Ta se bude od 1.1.2015 vztahovat zejména na knihy, kojeneckou výživu a léky, ale i na veterinární léčiva.

Dále podepsal novelu zákona o daních z příjmů, která mimo jiné zvyšuje daňovou slevu na druhé a třetí dítě a navrací slevu na dani pracujícím důchodcům. Rodiny s více dětmi si od nového roku polepší, na druhé dítě jim stát poskytne slevu 1 317 Kč měsíčně a na třetí dokonce 1 417 Kč. Novela současně stanovuje hranici pro uplatnění paušálních výdajů u podnikatelů jednotně na příjmy do 2 000 000 Kč. Investiční fondy, které nesplňují kritéria „základního investičního fondu“ budou nově zdaněny 19% sazbou. V praxi tato změna postihne zejména podnikatelské subjekty, které využívaly systém investičních fondů k placení nižších daní. Základní investiční fondy (tak jak jsou definovány v zákoně) budou i nadále zdaňovány pěti procenty.

Více informací naleznete zde:  https://www.hrad.cz/cs/pro-media/tiskove-zpravy/8471.shtml. S obsahem novel Vás seznámíme na semináři pořádaném naší společnosti dne 21.11.2014.