GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Roman Burnus | Marek Toráč | 10. Ledna 2022

Práce z domu odkudkoli

Sdílet článek:

V důsledku coronavirové krize je stále velmi oblíbenou volbou tzv. „home office“. Tento způsob výkonu zaměstnání láká čím dál více lidí, kteří často vyráží pracovat do zahraničí. Abyste měli možnost pracovat z různých částí světa, musíte získat tzv. remote work vízum. Níže jsme připravili přehled, jak to vypadá s vízem ve vybraných destinacích.

Karibik

  • Kajmanské ostrovy
    Zde je nabízeno vízum s názvem „Global Citizen Concierge program“. Získáním tohoto víza vám bude umožněno pobývat zde až dva roky. Žadatelé musí být zaměstnáni mimo Kajmanské ostrovy a jejich roční výdělek musí přesahovat 100 000 USD. Další podmínkou je účast na zdravotním pojištění.
  • Bermudy
    V této destinaci získáte vízum za předpokladu, že jste podnikatel nebo zaměstnanec ve společnosti, která má sídlo mimo Bermudy a musíte mít dostatek prostředků nebo nepřetržitý zdroj ročního příjmu. Poplatek za vízum činí 263 USD. Doba pobytu je maximálně jeden rok a název pro tento program je „Work From Bermuda“.
  • Barbados
    Vízum „Barbados Welcome Stamp“ je program pro pracovníky, kteří se rozhodnou do této destinace vycestovat na maximálně dvanáct měsíců. Podmínkami pro vstup do tohoto programu je být pracovníkem, který pracuje na dálku a je zaměstnán u společnosti, která je registrovaná mimo Barbados a mít výdělek minimálně 50 000 USD ročně. Poplatek za vízum je stanoven na 2 000 USD.

Evropa

  • Madeira
    Na Madeiře je tento způsob výkonu práce aktivně podporován vládou. Ostrov Madeira vytvořil program „Digital Nomad Village“, ze kterého si můžete vybrat mezi dvěma možnostmi víz. Tzv. D7 vízum, které umožňuje zahraničním pracovníkům pobývat na ostrově v kuse až jeden rok (podmínkou je měsíční výdělek 665 EUR nebo minimální úspory ve výši 15 960 EUR). Druhá možnost, vízum D2, slouží spíše pro delší pobyty.
  • Chorvatsko
    Vízum se zde uděluje až na jeden rok a k žadateli se mohou připojit i blízcí příslušníci. Podmínkou je doložení čistého rejstříku trestů, dokladu o zdravotním pojištění a pracovní smlouvy. Uchazeč musí disponovat minimálními prostředky v hodnotě 3 802 EUR.
  • Island 
    Island vydává víza pouze na 6 měsíců a je zapotřebí pracovat ve společnosti, která má sídlo mimo Island, dále pak je potřeba splňovat podmínku měsíčního příjmu převyšujícího 7 800 USD a doložit zdravotní pojištění. 

Blízký východ

  • Dubaj
    Pro splnění podmínek k získání víza je zapotřebí, aby žadatel vydělával alespoň 5 000 USD měsíčně, dále musí předložit potvrzení o vlastnictví společnosti nebo potvrzení o zaměstnání od současného zaměstnavatele. Pracovní smlouva musí být platná minimálně po dobu jednoho roku. Poslední podmínkou je doložení zdravotního pojištění. Výše poplatku činí 611 USD a vízum se vydává s platností jednoho roku. 

V případě, že vás toto téma zaujalo, obraťte se na nás.