GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Veronika Odrobinová | Petr Berdych | 6. Prosince 2022

Povinné datové schránky pro všechny?

Sdílet článek:

S účinností od 1. 1. 2023 nabude účinnosti poslední část novely zákona č. 300/2008 Sb., o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Účelem této novely je podpořit používání datových schránek a napomoci tak digitalizaci veřejné správy v rámci projektu eGovernment.

Datové zprávy mají mimo jiné výhodu, že na rozdíl od emailu obsahují doručenky a je tedy přesně vidět okamžik doručení datové zprávy.

Zmíněná část novely povinně zřizuje datové schránky všem podnikatelům i právnickým osobám a některým fyzickým nepodnikajícím osobám.

Fyzické osoby

Nově budou zřizovány datové schránky i fyzickým nepodnikajícím osobám, které použijí tzv. kvalifikovaný prostředek pro elektronickou identifikaci, tedy bankovní identitu, elektronický občanský průkaz, NIA ID k přihlášení do identity občana.

Fyzické osoby mají ale možnost požádat Ministerstvo vnitra o znepřístupnění datové schránky (její „zablokování“), pokud se jedná o datovou schránku fyzické osoby.

Znepřístupnění datové schránky je ale nejlepší udělat, co nejdříve, u zpráv doručených do vaší datové schránky se totiž aplikuje fikce doručení. Pokud se tedy nepřihlásíte ve lhůtě 10 dní od doručení datové zprávy do vaší datové schránky považuje se zpráva za doručenou.

Existuje ale možnost nastavit si zaslání upozornění o doručení datové zprávy na váš email nebo telefon.

Vláda usiluje o zrušení povinnosti zřídit datové schránky všem fyzickým osobám, a to prostřednictvím pozměňovacího návrhu Petra Letochy. Pozměňovací návrh usiluje o zrušení této povinnosti ještě před účinností novely tedy do 1. 1. 2023. Momentálně není ale stále jisté, zda do tohoto data zákon stihne projít legislativním procesem. Je tedy možné, že povinnost zřídit datové schránky fyzickým osobám nebude zrušena včas. Zákon ještě musí schválit Senát a podepsat jej prezident.

Právnické osoby a podnikatelé

Všem podnikajícím fyzickým osobám se nově povinně zřizuje datová schránka, datová schránka se též zřizuje i všem právnickým osobám, které jsou zapsané v zákonem stanovené evidenci nebo rejstříku, tedy nejen těm, které jsou zapsané v obchodním rejstříku.

Orgány veřejné moci komunikují přes datové schránky (má-li osoba zřízenou datovou schránku). Nevyužíváním datové schránky se tak podnikatel vystavuje riziku sankce za nespolupracování s orgány veřejné moci. Některá podání jako například daňové přiznání se též musí zasílat prostřednictvím datové schránky.

Autor: Veronika Odrobinová, Petr Berdych