GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 13. Března 2019

Parlament schválil daňový balíček 2019

Sdílet článek:

Dne 12. 3. 2019 Poslanecká sněmovna přijala konečnou podobu daňového balíčku 2019. Sněmovna setrvala na původním návrhu zákona. Z tohoto důvodu bude daňový balíček platit v podobě schválené Poslaneckou sněmovnou 21. 12. 2018. Nyní jde návrh k podpisu prezidentovi. Většina ustanovení tak nabude účinnosti pravděpodobně již od 1. 4. 2019.


Daňový balíček přináší především důležité změny do zákona o daních z příjmů např. v souvislosti s implementací směrnice ATAD, a řadu změn do zákona o DPH, o kterých jsme Vás informovali v našich článcích Připravované změny v DPH: 1. část, 2. část a 3. část.
Pro podnikatele, kteří mají příjmy ze samostatně výdělečné činnosti a z nájmu, se díky schválenému pozměňovacímu návrhu zvyšují maximální hranice pro paušální výdaje. Nové limity bude možné uplatnit již za zdaňovací období roku 2019.


V oblasti DPH zůstane zachována současná právní úprava, dle které činnosti osob, jejichž příjmy jsou zdaňovány jako příjmy ze závislé činnosti, nepředstavují samostatnou ekonomickou činnost podléhající DPH.