GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 26. Září 2019

Osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí

Sdílet článek:

Poslanecká sněmovna dne 24.9 přehlasovala Senát a schválila v původním znění návrh novely na rozšíření osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí. Cílem předlohy je rozšířit stávající osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí v případě prvního úplatného nabytí vlastnického práva k jednotce v bytovém domě rovněž i na jednotky v rodinných domech.

Poslanci schválili novelu, díky níž budou od tvz. nabývací daně osvobozeni nejenom ti, co si koupí nový byt nejen v bytovém domě, ale také ti, co si koupí nový byt v rodinném domě. Cílem této novely byla již od počátku podpora výstavby nových bytů a rodinných domů.

fap_text_banner_v03 - Copy 1.png

Novela reaguje na vzrůstající trend vymezování jednotek v rodinných domech. Jedním z důvodů pro nárůst těchto staveb je rozhodnutí o stavební uzávěře nebo skutečnost, že v některých oblastech je povolována výstavba pouze rodinných domů. Záměrem novely je sjednocení osvobození jednotek vymezených dle stavebních předpisů v bytových domech a rodinných domech.

V současné době je od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozeno první úplatné nabytí vlastnického práva ke stavbě rodinného domu, k pozemku nebo právu stavby, jejichž součástí je stavba rodinného domu, a k jednotce zahrnující byt a s ním užívanou garáž, sklep nebo komoru, která se nachází v bytovém domě.