GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 28. Dubna 2020

Ošetřovné se zřejmě zvýší na 80 %

Sdílet článek:

Poslanecká sněmovna dne 21. dubna schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové k novele zákona č. 133/2020 Sb., o některých úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními při epidemii v roce 2020. V období od 1. dubna do 30. června se má zvýšit ošetřovné ze 60 % na 80 % denního vyměřovacího základu těm rodičům, kteří se starají o děti během uzavírky škol. Změny musí ještě schválit horní komora Parlamentu ČR a prezident.

Důvodem zvýšení ošetřovného je především nepříznivá sociální situace některých rodin. Momentální dávka ošetřovného ve výši 60 % denního vyměřovacího základu představuje přibližně 70 % čisté mzdy u většiny zaměstnanců. Rodiče mohou žádat výplatu ošetřovného za duben prostřednictvím předložení měsíčního výkazu začátkem května. Vyplacená částka bude automaticky navýšena. Lidé pracující na DPP a DPČ budou mít také nárok na ošetřovné. Podmínkou je účast na nemocenském pojištění v měsíci, ve kterém vznikly důvody péče, nebo také v únoru 2020 (pokud nedosáhli v březnu potřebné výše pro účast). Dohody musí být neukončené.

Dopady navýšení ošetřovného o 20 % zobrazuje modelový příklad ministerstva práce a sociálních věcí, kdy při hrubé mzdě 28 000 Kč činí výše ošetřovného 19 920 Kč (dosavadní výše by byla 14 940 Kč). Ministerstvo od této změny očekává navýšení ošetřovného až na 90 % čisté mzdy většiny zaměstnanců.