GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 18. Února 2020

Online Finanční úřad

Sdílet článek:

Poslanecká sněmovna schválila dne 12.2.2020 novelu, která přináší modernizaci daní. Hlavním přínosem této novely je zavedení online finančního úřadu. Díky tomu budou moci poplatníci vyřešit daňové povinnosti z jakéhokoli místa a nebudou se muset fyzicky dostavit na finanční úřad.

Dalšími novinkami, které přináší tato novela, jsou částečné vrácení nadměrných odpočtů DPH v podobě záloh, zjednodušení kontrolních postupů, snížení daňových pokut a úroků a podpora elektronické komunikace s finančním úřadem. Novela dále upravuje formuláře pro podání při správě daní.

Na daňovém portálu MOJE daně nastane rozšíření existující daňové schránky. Systém bude fungovat na principu internetového bankovnictví, což povede k lepší přehlednosti daňových povinností.

Záměrem novely je zjednodušení administrativy a motivace k využívání elektronických prostředků. Ti, kteří budou podávat daně elektronicky, budou mít prodlouženou lhůtu pro podání přiznání k daním z příjmů o jeden měsíc a dále dřívější vrácení přeplatku na dani.