GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Michal Hlaváč | 4. Října 2022

Nová oznamovací povinnost digitálních platforem (DAC 7) byla schválená Poslaneckou sněmovnou ČR

Sdílet článek:

Dne 30. září 2022 Poslanecká sněmovna ČR schválila novelu zákona o správní spolupráci v oblasti daní. Ta má nově zavést oznamovací povinnost pro digitální platformy, prostřednictvím kterých lze generovat příjmy formou poskytování služeb, prodeje zboží či pronájmu nemovitostí nebo dopravních prostředků (například Airbnb, Booking, Uber, Liftago, Aukro, atp.)

Dle novely zákona by od roku 2023 měli provozovatelé těchto digitálních platforem získávat a schraňovat informace o uživatelích, kteří na těchto platformách generují příjmy z vybraných činností. Mezi informace, které mají získávat, patří mimo jiné počet uskutečněných transakcí a objem vygenerovaných příjmů jednotlivými uživateli.

Vzhledem k tomu, že novela zákona již byla schválena Poslaneckou sněmovnou ČR, předpokládáme, že by k jejímu schválení Senátem ČR a následně i prezidentem republiky, mělo dojít do konce toho roku, tj. v souladu s požadavkem EU implementovat směrnici do konce roku 2022.

Podrobnější informace o novele zákona o správní spolupráci v oblasti daní si můžete přečíst ZDE.

Pokud by se vás nová oznamovací povinnost mohla týkat nebo by vás zajímaly podrobnější informace, neváhejte se na nás obrátit.

Autor: Michal Hlaváč