GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 3. Října 2014

Návrh státního rozpočtu na rok 2015 byl schválen vládou

Sdílet článek:

Dne 22. září 2014 byl vládou schválen návrh státního rozpočtu na rok 2015. Ten počítá s deficitem 100 mld. Kč a s růstem HDP ve výši 2,5 %. V plánovaném deficitu jsou již promítnuty veškeré změny, k nimž dojde v následujícím roce. Jde zejména o nárůst investic, zrušení většiny poplatků hrazených pacienty ve zdravotnictví, nárůst platů státních zaměstnanců a růst důchodů.

Zrušeny budou všechny poplatky ve zdravotnictví kromě poplatku za návštěvu pohotovosti. Tento výpadek příjmů bude kryt zvýšenými odvody státu. Letos jde o částku 2,1 mld. Kč, které poplynou nemocnicím, a v příštím roce to bude o 4,2 mld. Kč navíc. Ty se rozdělí mezi nemocnice a část obdrží také ambulance a některé lékárny.

Ke zvýšení platů státních zaměstnanců dojde již od listopadu letošního roku, a to o 3,5 %. Nejvíce si polepší zaměstnanci policie, vězeňské služby a členové bezpečnostních složek státu. Ti dostanou od listopadu zmíněných 3,5 % a od ledna příštího roku dalších 1,5 %.

Nově bude od 1. 1. 2014 zavedena druhá nižší sazba DPH ve výši 10 % - budou jí podléhat knihy, léky a nenahraditelná dětská výživa. Zařazením dětských plen do druhé nižší sazby by mohlo být v rozporu s právem EU, proto je nutné nejprve vyjednat výjimku.

Ministerstvo financí zdůvodňuje plánované změny lepším výběrem daní. Loni vybraly finanční úřady meziročně o 30 mld. Kč více, tj. 308,5 mld. Kč. Samotný státní rozpočet získal 220,2 mld. Kč, což je o desetinu více než před rokem.