GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Petr Němec | Michal Hlaváč | 6. Prosince 2022

Kryptoměny byly poprvé řešeny na koordinačním výboru

Sdílet článek:

Dne 1. 12. 2022 byl na stránkách Finanční správy zveřejněn zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR (KDP ČR) ze dne 30. 11. 2022, na kterém byl uzavřen příspěvek 602/30.11.22 týkající se zdanění kryptoměn.

O tom, že jsou kryptoměny a virtuální aktiva dnešním fenoménem nejen v očích finanční správy jsme se již přesvědčili (viz náš článek ZDE). Svou premiéru mají virtuální aktiva rovněž na úrovni jednání KDP ČR a Finanční správy. Předkladatelé se v příspěvku zabývali především vykázáním pořízení virtuálních aktiv u fyzických osob, které vedou daňovou evidenci, tj. u fyzických osob, které kryptoměny „podnikatelsky“ přijímají a zároveň nevedou účetnictví ani neuplatňují paušální výdaje.

Tento příspěvek v podstatě potvrdil naše dosavadní porozumění, tedy že kryptoměny představují nehmotný movitý majetek a je o nich účtováno jako o zásobách (ač nově státní správa připouští i jiné možnosti účtování). Generální finanční ředitelství ČR (GFŘ) se ztotožnilo téměř se všemi dílčími závěry předkladatelů a potvrdilo, že:

  • při pořízení virtuálních aktiv do obchodního majetku vzniká fyzickým osobám výdaj okamžikem úhrady;
  • při směně zboží/služeb za virtuální aktiva dochází ke dvěma transakcím ovlivňujícím základ daně;
  • při vyřazení virtuálních aktiv z obchodního majetku do soukromého majetku se zvyšuje základ daně o částku, která byla uplatněna při jejich pořízení;
  • při směně virtuálních aktiv za zboží/služby (pro účely samostatné výdělečné činnosti) je příjmem a zároveň výdajem hodnota pořízeného zboží/služby (resp. cena zjištěná podle právního předpisu upravující oceňování majetku, jak podotklo GFŘ ve svém závěru).

Autor: Petr Němec, Michal Hlaváč