GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Ivan Fučík | 26. Září 2017

Korunové dluhopisy pod politickým tlakem

Sdílet článek:

Pod politickým tlakem rozjela Finanční zpráva kontroly tzv. „korunových dluhopisů“.  To, co bylo podle ní včera v pořádku, dnes již v pořádku není. Co přivedlo Generální finanční ředitelství k tomu, že změnilo názor na korunové dluhopisy bych nechal na spekulace novinářů. Otázkou je, zda takové změny názorů GFŘ nezhoršují předvídatelnost daňového práva a nesnižují podnikatelskou jistotu? Odpověď na tuto otázku záleží na úhlu pohledu. Podle někoho ano, podle mě ne. Vysvětlím.

Daňové právo se řídí daňovými zákony. Konečné slovo při výkladu zákonů mají soudy. V případě daní je to Nejvyšší správní soud v Brně a Ústavní soud v Praze. GFŘ samozřejmé ovlivňuje výklad daňového práva. Dělá to například svými pokyny řady D, svými interními nařízeními a postupy, kterými vytváří správní praxi, ke které pak soudy při svém rozhodování přihlížejí. K novinovým článkům a veřejným prohlášením soudy nepřihlížejí. A to je dobře. Taková prohlášení jsou součástí politiky, a jak je vidět i na příkladu korunových dluhopisů, do daňového práva nepatří. Politické strany mění své názory tak, jak je mění společnost. I když společnost stabilní není, daně stabilní zůstat mohou. Pokud bude náš daňový systém stabilní bez ohledu na politické tlaky, bude stabilnější i podnikatelské prostředí a bude tak stabilnější celá společnost. A to si jistě přejeme všichni.

Ke stabilitě a předvídatelnosti daňového práva přispíváme i my svými odbornými články. Toto číslo je přímo nabité zajímavými zprávami. Kromě článku „Za korunové dluhopisy padají trestní oznámení“ najdete v tomto čísle informace o diskutovaném tématu „Zajišťovací příkazy“ nebo „Zákaz dvojího trestání za stejný čin“.   

Přeji krásné dny, Ivan Fučík