GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 22. Září 2016

Konto pracovní doby a úspora mzdových nákladů

Sdílet článek:

Ve stavebnictví, v zemědělství, při specializované výrobě, ale například i v obchodě či v ostatních firmách je přirozené, že v některých obdobích je práce mnoho, a v jiných je problém, jakou práci zaměstnancům přidělit. Přitom přidělování práce je jednou ze základních povinností, ke kterým se zaměstnavatel zavazuje, když uzavírá se zaměstnancem pracovní smlouvu.

Ještě před několika lety neměl zaměstnavatel mnoho možností, jak takové situace řešit. V době vysokého počtu zakázek platil zaměstnancům příplatky za přesčasy a v dobách s nízkým počtem zase náhradu mzdy z důvodu překážky na straně zaměstnavatele. Byl tedy vlastně finančně trestán za to, že nedokázal zajistit svým zaměstnancům rovnoměrnou práci.

Avšak to tak být nemusí! V minulosti bylo v zákoníku práce zavedeno tzv. Konto pracovní doby. To znamená, takové rozvrhování pracovní doby, které má řešit právě popsané problémy. Přesto je řada zaměstnavatelů, kteří tuto možnost nevyužívají, ačkoli by jim mohla přinést značné úspory nákladů. Někteří o ní nevědí, jiní o kontu pracovní doby slyšeli, ale považují ho za příliš složité nebo si neví rady, jak ho v praxi zavést. A právě pro ně je určen náš speciální Tutorial.

Vše Vám vysvětlíme se zkušenou lektorkou, která konto pracovní doby již aplikovala v řadě podniků, a budete mít možnost s ní důkladně téma prodiskutovat.