GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 26. Ledna 2021

Kompenzační bonus u služeb sezónního charakteru a taxislužby

Sdílet článek:

Generální finanční ředitelství minulý týden zveřejnilo informace k nároku na kompenzační bonus u osob vykonávajících činnosti sezónního charakteru a u provozovatelů taxislužby.

Nárok na kompenzační bonus ve výši 500 Kč denně náleží osobám s převažující činností v přímo omezených oblastech ekonomiky. Tato činnost musí být, co se dosahovaných příjmů týče, dominantním zdrojem obživy. Podrobný výčet podmínek pro přiznání tohoto druhu podpory je obsažen v zákoně o kompenzačním bonusu (zákon č. 461/2020 Sb., o kompenzačním bonusu, ve znění pozdějších předpisů). Finanční správa informuje o možnosti podat žádost o kompenzační bonus i v situaci, kdy jedinou překážkou pro přiznání nároku na kompenzační bonus je právě to, že osoba provozující sezónní činnost test majoritních příjmů podle § 6 odst. 3 a 4 zákona o kompenzačním bonusu nesplní.

Za předpokladu splnění všech zákonných podmínek daných zákonem o kompenzačním bonusu, mohou nově o kompenzační bonus žádat také provozovatelé taxislužby.

Bližší informace lze najít zde: https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/novinky/2021/inf-k-naroku-na-kb-cinnosti-sezon-charakteru-11214 a zde: https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/novinky/2021/provozovatele-taxisluzby-mohou-zadat-o-kompenzacni-bonus-11210.