GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 22. Srpena 2017

Jihočeská vesnice vyhrála spor se státem o tři tisíce...

Sdílet článek:

Díky přelomovému rozsudku Nejvyššího soudu může finanční správa vracet desítky milionů korun!

O tři tisíce korun na dani z nemovitosti se celé dva roky soudila se státem malá jihočeská víska Střelské Hoštice. Nejvyšší soud vynesl přelomový rozsudek, který zní jasně: pokud platil daň z nabytí nemovitosti prodávající, který byl plátce DPH, neměla se daň vypočítat z částky včetně DPH.

Rozsudek způsobil zemětřesení ve finanční sféře. Je totiž možné, že stát bude muset vracet firmám, podnikatelům či obcím část zaplacené daně z nabytí nemovitosti. Experti  odhadují částku na desítky milionů korun.  Někteří jdou ještě dál a zvažují, že tento rozsudek bude mít dopad daleko širší dopad. Je možné, že poplatníci daně z nabytí nemovitosti zaplatili státu za období 2014 až 2016 celých 30 miliard korun, které vůbec platit nemuseli a teď budou požadovat jejich vrácení. V tomto období existovala možnost, že daň ve výši 4 % z kupní ceny nemovitosti zaplatí kupující nebo prodávající. Dnes už musí ze zákona uhradit daň z převodu hradit kupující.

Co tedy bylo obsahem rozsudku nejvyššího soudu, který koncem června přelomový rozsudek vynesl? Když před pár lety prodávala obec Střelské Hoštice svoji nemovitost, daňoví úředníci ze Strakonic požadovali po obci zaplacení daně z nabytí nemovitosti. Až potud jednali správně. Další jejich postup však soud vyhodnotil jako nesprávný. Úředníci požadovali zaplacení daně z nabytí nemovitosti z kupní ceny včetně DPH. Obec trvala na tom, že takto daň je vypočtena nesprávně a požadovali výpočet z částky bez DPH. Protože se strany nedohodly, obec hledala odpověď u soudu.  

Podle vyjádření soudců se jedná o majetkovou daň a i přesto, že DPH je součástí kupní ceny, nepředstavuje majetek. Proto není možné daň vypočítat z ceny včetně DPH. Převodce by tak danil nejen svůj zisk z převodu majetku, ale také sumu, kterou vyinkasoval stát a která se fakticky nestala jeho majetkem.

Tento verdikt způsobil ve finanční sféře paniku a pochybnosti. Soud totiž nezmínil, jak se má postupovat v obdobném případě, kdy daň platí kupující. V současnosti se vypočítává včetně DPH.

Ministerstvo financí se k této situaci vyjádřilo, že respektuje rozhodnutí nezávislého soudu, ale nesouhlasí s ním. Podle ministerstva se bude část daně vracet jen v případě Střelských Hoštic.

Odborníci se vyjadřují, že stejná situace se může týkat sovek až tisíců plátců DPH, kteří postupovali pro placení daně při prodeji nemovitosti stejně. Podle vyjádření právníků získávají tito plátci možnost podat dodatečná daňová přiznání a požadovat přeplatek na dani zpět.

Podle daňových expertů mají nyní stovky až tisíce plátců DPH možnost zažádat o vrácení části daně z nabytí nemovitosti.

Během dvou let je to již druhý rozsudek, kterým Nejvyšší soud významným způsobem zasáhl do daňové problematiky. Před dvěma lety vydal rozhodnutí, že penále u daní je trest a není možné za jeden čin trestat dvakrát či vícekrát. Díky tomuto rozhodnutí bylo zastaveno stovky trestních řízení, protože „pachatelé“ pokutu již platili. Nedávno vydal Nejvyšší soud rozhodnutí v případě danění sportovců. Rozhodl, že sportovci mohou příjmy danit stejně jako živnostníci.