GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Ivan Fučík | 31. Ledna 2013

Jak jednat s finančním úřadem

Sdílet článek:

V posledních letech dochází k zásadním změnám v oblasti státní finanční správy.

Od 1.1.2013 došlo k velké reorganizaci všech finančních úřadů, mění se příslušnosti, slučující se oddělení. V průběhu roku 2012 byl založen Specializovaný finanční úřad pro velké podniky. Od roku 2011 platí nový Daňový řád. Finanční úřady se specializují a jednání s úředníky vyžaduje stále více znalostí a zkušeností.

Na první  pohled vypadá tvrzení, že se vyplatí s finančním úřadem jednat prostřednictvím daňového poradce jako reklama na služby daňového poradenství. V praxi však často klientům peníze šetříme.

Většině lidem, pokud dostanou obálku s modrým pruhem, naskakuje husí kůže. A není se čemu divit. Ani se Vám tu obálku nechce otvírat. Když se budete rozvádět, také se raději nebudete s bývalou manželkou či manželem dohadovat osobně, ale prostřednictvím svého advokáta. Stejně tak je příjemnější se s finančním úřadem domlouvat nikoliv osobně, ale prostřednictvím daňového poradce. Vztah mezi daňovým poradcem a finančním úřadem je výrazně jiný, než vztah mezi daňovým poplatníkem a finančním úřadem.

Daňový poradce samozřejmě zná svá práva a povinnosti, resp. povinnosti klienta a zná také práva a možnosti postupu finančního úředníka. Z tohoto pohledu je pak komunikace jednodušší a mnohem efektivnější. Řízení probíhá bez emocí, v nejnutnějších krocích, rychleji a profesionálněji. Pro daňové poradce je komunikace s finančním úřadem každodenní práce.

Daňové zákony jsou neustále komplikovanější, ne vždy jednoznačné a obhájit si správný postup a přitom neplatit víc daní, než je nutné, nebývá vždy jednoduché.

V následujících článcích se budeme snažit Vám ukázat nejčastější chyby při jednání s finančním úřadem, dát Vám dobré rady, tipy a postupy, jak co nejefektivněji a s co nejmenší bolestí, komunikovat s finančním úřadem. A to tak, abyste zaplatili zrovna takovou výši daní, která je ta podle zákona nejnižší možná, kterou můžete platit.