GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 22. Června 2016

Fandíme QR fakturám

Sdílet článek:

Internet a elektronická komunikace se už staly nedílnou součástí našich životů.  Na internetu nakupujeme, objednáváme si jídlo, plánujeme cesty a komunikujeme s přáteli na sociálních sítích skoro denně. Je až s podivem, jak pomalu se ve srovnání s naším běžným životem prosazují moderní metody komunikace v oblasti účetnictví, daní a mezd. V obchodní komunikaci je často stále jako vrcholu technologického pokroku vnímáno použití emailu.

Významné změny většinou vyžadují změnu systému práce, a do nich se pouští jen ti odvážnější, kteří chtějí vidět dál do budoucnosti. My ve F&P věříme, že je prozíravé jít takovým změnám naproti. Co nám to přináší? Tak například spolupráce s dodavatelem systému pro řízení lidských zdrojů Tamigo nám umožnila zkrátit zpracování mezd u zákazníka z několika dnů na hodiny. Docházky, které vznikají průběžně na základě záznamu zaměstnanců, dokážeme importovat do mzdového softwaru během chvilky. Výrazně se omezila možnost chyb vzniklých v důsledku lidského nedopatření. V takových změnách chceme pokračovat, dávají náskok nám i našim klientům.

Proto fandíme projektům jako je QR faktura, který připravila Komora daňových poradců. Veřejnosti byl představen minulý týden na tiskové konferenci.

Co to je QR faktura a pro koho je určena?

QR faktura je standard předávání některých fakturačních údajů pomocí QR kódu, který už dlouho známe a používáme např. k načtení webové adresy. V poslední době se rozšířilo i placení faktur pomocí QR kódu, který je na ní vytištěn – stačí sejmout kód chytrým telefonem a údaje pro platbu se okamžitě přenesou do platebního příkazu v mobilním bankovnictví.

Podnětem pro vznik standartu QR faktury bylo mimo jiné zavedení kontrolního hlášení k DPH. Podnikatelé a jejich účetní nyní musí do svých účetních systémů opisovat ještě více údajů než dřív, aby vyhověli požadavkům na evidenci. QR faktura není nic jiného, než obohacení QR kódu s údaji pro platbu o další údaje z faktury, které postačují nejen pro sestavení kontrolního hlášení, ale i pro zápis faktury do účetní evidence. Použití je velmi podobné jako při platbě faktury pomocí QR kódu – stačí jej nasnímat chytrým telefonem a odeslat stisknutím tlačítka do aplikace, která je připravena data zpracovat. K projektu už se přihlásili výrobci ekonomického softwaru s velkým podílem na trhu, takže lze předpokládat rychlé rozšíření standartu.

qr1.jpg

Foto: STORMWARE s.r.o

To je také důvod, proč projekt podporuje Finanční správa ČR – od rozšíření standardu si slibuje snížení počtu případů, kdy k rozdílům mezi kontrolním hlášením dodavatele a odběratele dochází pouze z důvodu nepřesného přepisu údajů do účetního systému.

Jak se osvědčí v praxi QR faktura se teprve ukáže. Každopádně je to krok na cestě k emancipaci obchodní komunikace s tou soukromou. A tomu fandíme.