GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Richard Knobloch | Michal Kočan | 5. Dubna 2022

DPH u zpětného finančního leasingu

Sdílet článek:

Dne 1. 4. 2022 byl na stránkách Finanční správy zveřejněn zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 23. 3. 2022, na kterém byl uzavřen příspěvek 592/23.03.22 týkající se uplatňování daně z přidané hodnoty u vybraných transakcí finančního leasingu.

Cílem příspěvku bylo vyjasnění uplatňování daně z přidané hodnoty u vybraných transakcí zpětného finančního leasingu s ohledem na závěry Soudního dvora Evropské unie („SDEU“) v případu C-201/18 Mydibel. Zpětný finanční leasing je specifický v tom, že dodavatel předmětu leasingu je stejnou osobou jako leasingový nájemce. Záměrem bývá obvyklé zvýšení finanční likvidity tím, že bude aktivum financováno formou finančního leasingu. Leasingová společnost tedy pořizuje aktivum, které je předmětem smlouvy o finančním leasingu, od budoucího nájemce do svého vlastnictví, a ve stejném okamžiku jej pronajímá zpět nájemci formou finančního leasingu s tím, že aktivum je převedeno zpět na původního vlastníka po řádném ukončení (splacení) smlouvy o finančním leasingu.

Zpětný finanční leasing byl historicky z pohledu DPH považován za dvě samostatné transakce – nabytí předmětu leasingu leasingovou společností od budoucího nájemce (dodání zboží) a finanční leasing tohoto předmětu stejné osobě.

S ohledem na závěry SDEU uvedené v příspěvku však v případě transakcí zpětného finančního leasingu nedochází k převodu práva nakládat s předmětem leasingu jako vlastník ve smyslu zákona o DPH („ZDPH“) z dodavatele (budoucího leasingového nájemce) na leasingovou společnost. V těchto transakcích tedy nemůže dojít ani k dodání zboží ve smyslu ZDPH ze strany leasingové společnosti na leasingového nájemce, neboť právo nakládat se zbožím jako vlastník leasingová společnost nenabyla a nemůže jej tedy dále převést na jinou osobu (respektive zpět).

Dle závěru příspěvku tedy u zpětného finančního leasingu nedochází k dodání zboží pro účely DPH z (budoucího) leasingového nájemce na leasingovou společnost a zpět ve formě finančního leasingu, ale pouze k jedné transakci, kdy leasingová společnost poskytuje leasingovému nájemci službu spočívající v zajištění financování a která tak svým charakterem splňuje podmínky § 54 odst. 1 písm. c) ZDPH. Leasingová společnost tedy poskytuje osvobozené plnění (finanční službu) bez nároku na odpočet daně.

Výše uvedený nový postup zdanění zpětného finančního leasingu jako jedné osvobozené finanční služby platí ode dne 1. 4. 2022, kdy došlo ke zveřejnění projednaných závěrů tohoto příspěvku na webu Finanční správy. U smluv uzavřených do tohoto dne je s ohledem na dosavadní správní praxi ze strany správce daně pro účely DPH akceptován i původní postup, tj. uplatnění DPH jako u převodu zboží.

V případě jakýchkoliv dotazů k dané problematice nás neváhejte kontaktovat.

Autor: Richard Knobloch, Michal Kočan