GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 3. Srpena 2017

Dovolenou tráví lidé s mobilem a počítačem v ruce

Sdílet článek:

Podle posledních výzkumů lidé neumějí odpočívat. Na dovolené řeší pracovní záležitosti, místo aby se věnovali regeneraci organismu.

Není nic neobvyklého v dnešní době, že vidíte lidi na plážích či v restauracích, jak drží mobilní telefony, tablety či notebooky a vyřizují telefonáty, píšou sms a odpovídají na pracovní e-maily.

Lékaři varují, že takový celoroční shon se dříve či později odrazí na jejich zdraví. „Lidé neumí odpočívat. Odpočinek je velmi důležitá součást našeho života, jak psychického, tak i fyzického. I když se stane, že kolega z přepracování dostane infarkt nebo zkolabuje před zraky ostatních, tak je zajímavé, že to okolí nevnímá. Každý má totiž mylný dojem, že jemu se to stát prostě nemůže,“ říká psycholožka Marcela Maderová a dodává: „Takové pracovní nasazení na dovolené se negativně odráží i v soukromém životě. „Místo aby se věnoval dětem a mě, tak píše sms, hlasitě telefonuje v restauraci a píše e-maily. Myslí si, že je nenahraditelný, ale trpí tím rodina a jeho zdraví,“ říká manželka úspěšného podnikatele, který nedávno zkolaboval na dovolené.  

Podle průzkumu zaměstnance na dovolené vyrušují jejich kolegové. Šéfové své podřízené kontaktují sporadicky, zákazníci téměř vůbec.