GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 9. Května 2017

Den daňové svobody

Sdílet článek:

Představa 100 % zdanění vydělaných peněz není nijak příjemná a v reálném čase ani neexistuje, ale podle Liberálního institutu by právě takové zdanění letos končilo 29. května, kdy nastává den daňové svobody.

Do tohoto data by veškerá mzda občana připadla na státní výdaje, naopak od tohoto dne by mu celý příjem zůstal. Tento pomyslný den nám tedy ukazuje, že letošní rok budou Češi na stát pracovat 149 dní, což je celkem úspěch vzhledem k tomu, že od počátku sledovaného období, od roku 2000, jde zatím o nejkratší dobu. Pro srovnání, vloni připadl den daňové svobody na 2. června a na stát se tak pracovalo 153 dní.

Jak informuje Liberální institut, toto zkrácení má "na svědomí" zejména hospodářský růst, zároveň ale upozorňuje na to, že příští rok se výsledek nemusí opakovat, jelikož současný hospodářský výsledek je z velké části tlačen uměle navyšovanou poptávkou díky levným úvěrům.

Pro zajímavost ještě uvádíme, jak je to v jiných členských státech EU. Nejdříve nastane den daňové svobody v Irsku, a to 20. dubna, naopak nejpozději ve Finsku, 28. července.