GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

Zuzana Kalincová | Adam Pinďák | 12. Ledna 2021

Daňové dopady Brexitu od 1. 1. 2021

Sdílet článek:

V tomto článku bychom vás chtěli informovat, že dnem 31. prosince 2020 skončilo tzv. přechodné období zavedené na základě dohody o vystoupení Spojeného království z Evropské unie a trvající od 1. února 2020, během něhož se ve vzájemných vztazích mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií i nadále dočasně uplatňovalo unijní právo. Uplynutím tohoto období se Spojené království z pohledu daňových a celních předpisů stalo třetí zemí a nebudou se na něj dále vztahovat pravidla společného vnitřního trhu a celní unie.

Po několikaměsíčním vyjednávání byla navíc sjednána a dne 30. prosince 2020 podepsána obchodní dohoda upravující budoucí vzájemné ekonomické vztahy mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií. Níže Vám přinášíme stručný souhrn hlavních daňových a souvisejících dopadů vystoupení Spojeného království z Evropské unie od 1. 1. 2021.

Daň z přidané hodnoty

Z pohledu daně z přidané hodnoty Spojené království již nadále nebude součástí společného systému daně z přidané hodnoty a nebude podléhat unijním předpisům harmonizujícím tuto daň. Ve vztahu k členským státům EU bude Spojené království nově považováno za tzv. třetí zemi.

Největší změnu bude představovat uplatňování daně z přidané hodnoty při obchodu se zbožím mezi Spojeným královstvím a členskými státy EU. Stávající pravidla při dodání zboží do jiného členského státu a pořízení zboží z jiného členského státu budou nahrazeny pravidly při vývozu a dovozu zboží se třetími zeměmi. Pořízení zboží ze Spojeného království proto bude nově posuzováno jako dovoz zboží ze třetí země. Dodání zboží do Spojeného království bude jakožto vývoz do třetí země při splnění zákonem stanovených podmínek osvobozeno od daně. V souladu s přechodnými ustanoveními však platí, že v případě opravy základu daně u dodání nebo pořízení zboží uskutečněného před uplynutím přechodného období se uplatní dosavadní pravidla. Stejně se bude postupovat i v případě probíhajícího odeslání nebo přepravy zboží ukončené po 1. lednu 2021, prokáže-li dovozce, že k jejímu zahájení došlo ještě před koncem přechodného období.

Po uplynutí přechodného období již navíc nadále nebude možné uplatňovat některé zvláštní režimy aplikovatelné pouze při obchodu mezi členskými státy EU, např. zasílání zboží, zjednodušený postup při dodání zboží uvnitř území EU formou třístranného obchodu, dodání a pořízení zboží s použitím přemístění zboží v režimu skladu uvnitř území Evropské unie, dodání a pořízení nových dopravních prostředků uvnitř území Evropské unie nebo zvláštní režim pro obchodníky s použitým zbožím, uměleckými díly, sběratelskými předměty a starožitnostmi.

Poskytovatelé služeb dle § 10i odst. 1 ZDPH usazení v ČR nemůžou nadále využívat zvláštní režim jednoho správního místa, tzv. Mini-One Stop Shop (MOSS) pro podávání přiznání a odvedení případné DPH splatné ve Spojeném království. Budou muset dodržovat pravidla platná ve Spojeném království.

Rozsáhlou změnu zaznamenala rovněž pravidla pro vracení daně. Stávající režim vracení daně z jiných členských států bude možné uplatnit nejpozději za období před 1. lednem 2021, přičemž taková žádost musí být podána nejpozději do 31. března 2021. Po uplynutí přechodného období se ve vztahu ke Spojenému království bude aplikovat režim vracení daně zahraničním osobám povinným k dani.

Výše uvedené se nevztahuje na Severní Irsko. V rámci obchodování se zbožím má Severní Irsko (minimálně čtyři roky po skončení přechodného období) postavení členského státu EU. Dochází ale ke změně DIČ, kdy bude Severní Irsko při obchodování se zbožím v rámci EU používat nově předponu „XI“. Výjimka pro Severní Irsko se ovšem nevztahuje na poskytování služeb, kdy je považováno za třetí zemi, nikoliv za členský stát EU, jako tomu je u transakcí se zbožím. Rovněž se i nadále uplatní stávající pravidla vracení daně z jiných členských států.

Celní předpisy a volný pohyb zboží

Uplynutím přechodného období Spojené království přestává být součástí celní unie a nebude již nadále podléhat společnému celnímu kodexu EU, nýbrž svým národním celním předpisům. Spojené království tak bude mít pravomoc jednostranně určovat výši cla ve vztahu k ostatním zemím, nestanoví-li obchodní dohoda uzavřená s jednotlivými státy jinak.

Dle uzavřené dohody nebudou ve vzájemném obchodu se státy EU aplikována žádná cla ani jiné obdobné překážky. Tyto výhody však subjekty budou moci využít pouze při splnění podmínek prokázání původu zboží a splnění technických standardů vyžadovaných na území obou smluvních stran. Při přechodu zboží přes hranice smluvních stran bude navíc zároveň nezbytné splnit deklaratorní a jiné formální celní povinnosti.    

Sociální zabezpečení migrujících pracovníků a volný pohyb osob

Uplynutím přechodného období zaniká dosavadní režim volného pohybu osob mezi Spojeným královstvím a Evropskou unií a pro dlouhodobé pobyty nad 90 dní bude nově vyžadováno vízum nebo jiné povolení.

V souvislosti s uzavřenou obchodní dohodou byla od 1. ledna 2021 zavedena nová pravidla sociálního zabezpečení přeshraničních migrujících pracovníků mezi členskými státy EU a Spojeným královstvím. Každý členský stát EU si do jednoho měsíce od vstupu obchodní dohody v platnost bude moci zvolit, zda se v jeho vztazích se Spojeným královstvím bude uplatňovat nově zavedený režim tzv. detached worker rules. Tento odpovídá stávajícím pravidlům sociálního zabezpečení při vyslání pracovníků do jiného členského státu, přičemž i v novém režimu se může taková osoba i nadále účastnit systému sociálního zabezpečení ve svém domovském státě, nepřesahuje-li doba vyslání 24 měsíců. V případě, že si daná země nezvolí tento režim, bude osoba vyslaná od 1. ledna 2021 povinna hradit sociální zabezpečení v zemi výkonu ekonomické činnosti. U pracovníků vyslaných před tímto datem se však i nadále uplatní stávající pravidla pro vyslání pracovníků do jiného členského státu.

Zdanění příjmů z podílů na zisku, úroků a licenčních poplatků

Z hlediska zdanění právnických osob bude mít uplynutí přechodného období významný dopad především na harmonizované oblasti přímých daní, k nimž náleží zejména systém zdanění podílů na zisku, úroků a licenčních poplatků. Tyto příjmy plynoucí ze zdrojů na území České republiky do Spojeného království a naopak již nadále nebudou osvobozeny od srážkové daně a jejich režim se bude řídit zejména příslušnou smlouvou o zamezení dvojího zdanění.

V souladu s česko-britskou smlouvou o zamezení dvojího zdanění bude výplata podílů na zisku podléhat dani ve výši 15 %, resp. 5 %, jestliže příjemcem je společnost, která drží alespoň 25% podílů s hlasovacím právem. Licenční poplatky budou v závislosti na své kategorii buď zdaněny 10% sazbou v zemi zdroje, nebo budou podléhat zdanění pouze v zemi příjemce licenčních poplatků. Úroky naproti tomu budou vždy zdaněny pouze v zemi příjemce úroků, který je jejich skutečným vlastníkem.

V případě zájmu o analýzu dopadů nově zavedených pravidel mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím na jakoukoli oblast Vaší činnosti se na nás neváhejte obrátit.