GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 2. Listopadu 2021

Daň z nemovitých věcí je nutno platit i u nepoužitelných staveb, rozhodl soud

Sdílet článek:

Nejvyšší správní soud vydal zajímavý rozsudek ve věci ukončení povinnosti platby daně z nemovitých věcí. Konkrétně se jednalo o nefunkční hotel, který byl ve špatném stavu, měl zazděná okna a jako hotel tedy nemohl být a nebyl využíván.

Podle rozhodnutí NSS není podstatné, zda nemovitost fakticky plní svou funkci a je možné ji využívat, ale to, zda stavba odpovídá zákonné definici předmětu daně a zároveň definici budovy podle katastrálního zákona. Musí se tedy jednat o dokončenou nebo užívanou nadzemní stavbu nacházející se na území České republiky, pevně spojenou se zemí pevným základem, která je prostorově soustředěna a navenek převážně uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí. Dle NSS byla v daném případě tato definice naplněna, byť se stavba nacházela v dezolátním stavu.

Soud dále uvedl, že zdanitelná stavba přestane být předmětem daně ze staveb a jednotek, pouze byl-li vydán pravomocný souhlas s odstraněním stavby, pravomocné rozhodnutí, kterým bylo povoleno nebo nařízeno její odstranění, nebo došlo k úplné destrukci obvodových zdí. Ukončení zdaňování tedy nesouvisí s faktickým užíváním stavby, ani s nemožností stavbu užívat z důvodu jejího špatného stavu.