GT News

Daně, účetnictví, právo a nejen to. Všechny klíčové novinky pro váš byznys.

| 3. Srpena 2017

ČNB zvýšila úroky, hypotéky můžou zdražit

Sdílet článek:

Bankovní rada ČNB na svém jednání 3. srpna 2017 rozhodla o zvýšení základní úrokové sazby o 0,2 procentního bodu na 0,25 procentního bodu. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 4. 8. 2017. Ekonomové předpokládají, že tímto krokem dojde ke zdražení úvěrů a hypoték. Je dost možné, že začnou stoupat úroky u bankovních vkladů. V reakci na krok ČNB posílila koruna.

Bankovní rada ČNB ve čtvrtek po téměř 10 letech zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba stoupla o 0,2 procentního bodu na 0,25 procenta. Podle ekonomů růst sazeb může tlačit na zdražení úvěrů a hypoték, naopak by mohly začít stoupat úroky u bankovních vkladů. Koruna v reakci na krok ČNB posílila.

ČNB naposledy hýbala s úrokovými sazbami v listopadu 2012, kdy je snížila na dosavadní minimální úroveň. Základní úroková sazba tak od té doby činila 0,05 procenta. Naposledy bankovní rada sazby zvýšila v únoru 2008, základní úroková sazba tehdy stoupla na 3,75 procenta. Od té doby ČNB sazby snižovala.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela je ČNB je první centrální bankou v Evropské unii, která se v průběhu současného hospodářského cyklu rozhodla k tomuto kroku. Díky němu koruna posílila a dokonce se jí podařilo prorazit hranici 26 korun za euro.

Odborník a finanční specialista Jiří Mesároš ze serveru Dluhopisy.cz očekává pro občany výhody i nevýhody.  „Na běžných účtech bychom se mohli konečně dočkat nějakého zhodnocení, to ale závisí na komerčních bankách. Pokud by úročení nezvýšily, vydělávaly by na tom, protože by naše peníze úročily u ČNB právě vyšší sazbou. Nevýhoda, na kterou komerční banky asi budou reagovat rychle, bude možné zvýšení sazby u hypoték, případně i úvěrů.“